România ar putea ajunge în zona euro abia în 2029

România ar putea ajunge în zona euro abia în 2029
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029, însă ar putea fi 2026, dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va fi implementat în totalitate, a declarat, joi, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îl menţinem. Ceea ce îmi doresc este să fie 2026. Pentru asta, toţi trebuie să facem un efort, să facem reformele din PNRR şi să avem PNRR-ul îndeplinit 100%. Eu cred că România, dacă ar aplica acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ar avea o absorbţie mai rapidă de fonduri europene, în 2026 ar avea elemente de convergență reală, dar şi nominală, astfel încât să poată să înceapă să intre în anticamera zonei euro", a menţionat Adrian Câciu, la conferinţa "Romanian Business & Investment Roundtable".

El a subliniat că, din perspectiva convergenţei reale, se menţine orientarea de a adera la zona euro în anul 2029.

Totodată, Adrian Câciu a spus că anul 2023 este crucial pentru investiţii, iar din perspectivă bugetară banii există, însă trebuie să existe capacitate administrativă, dar şi exprimarea parteneriatului cu companiile care sunt implicate direct în realizarea acestor investiţii. În opinia sa, prognozele la jumătatea anului vor fi mai bune decât cele care sunt acum, cu condiţia ca "parteneriatul cu economia să se menţină - şi ca situaţia din zonă să nu se deterioreze, pentru a nu avea şi alte influenţe".

"Din perspectiva inflaţiei, este anul în care inflaţia intră pe un trend descrescător atât în Europa, cât şi în România, dar rănile rămân, şi aici este o chestiune la care nu putem răsufla uşuraţi", a adăugat ministrul Finanţelor.

Citit 442 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2023 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.