Cine își asumă subfinanțarea sistemului feroviar?

Cine își asumă subfinanțarea sistemului feroviar?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Europarlamentarul Corina Creţu a transmis, după producerea accidentului feroviar din Gara Galaţi, că Guvernul trebuie să acorde o prioritate maximă sectorului transportului înainte de a se petrece o tragedie majoră, arătând că e necesară creşterea capacităţii administrative a CFR pentru implementarea sistemului european de management al traficului feroviar (ERTMS).

"Spuneam pe 3 martie, când a avut loc un accident similar în judeţul Teleorman, din care au rezultat 12 răniţi şi multe pagube materiale, că Guvernul trebuie să acorde o prioritate maximă sectorului transportului - rutier şi feroviar în primul rând - înainte de a se petrece o tragedie majoră! (...) Nu am cunoştinţă despre lansarea unor serii de investiţii noi în materialul rulant. În această privinţă, este imperios necesară creşterea capacităţii administrative a CFR în vederea implementării sistemului european de management ERTMS", a arătat Corina Creţu într-o postare pe Facebook.

Fostul comisar european a subliniat că, potrivit unui studiu realizat de către Comisie, niciuna dintre investiţiile în sisteme de semnalizare feroviară nu a fost încă dată în folosinţă, "punându-se astfel în pericol viaţa pasagerilor şi împiedicând creşterea vitezei de deplasare funcţionale".

La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a solicitat verificări şi măsuri rapide din partea CFR Călători, în urma accidentului produs. „Am solicitat companiei să comunice rapid informaţiile relevante opiniei publice. Urmează o anchetă privind acest accident feroviar. I-am cerut directorului general al CFR Călători să prezinte urgent explicaţii şi să vină cu soluţii pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete”, a declarat, sâmbătă, ministrul Transporturilor.

El a fost contrat de unul dintre liderii opoziției, președintele USR, Cătălin Drulă. Acesta a cerut demiterea "urgentă" a lui Sorin Grindeanu. "Lipsa de asumare şi preocupare a lui Sorin Grindeanu a adus sistemul feroviar într-o stare gravă, care pune în pericol vieţi omeneşti. Grindeanu nu e în stare să fie ministru, trebuie demis urgent ca să evităm alte catastrofe în viitor", a precizat Cătălin Drulă.

În plus, duminică, aşa cum "Viaţa liberă" a relatat în articolul despre accident, directorul General al CFR Călători, Traian Preoteasa, a transmis că îşi asumă „acţiunea sau inacţiunea” oricărui angajat al companiei, constatată de către organele de cercetare, după accidentul feroviar produs sâmbătă seară în Galaţi, dar nu și subfinanţarea cronică a sistemului feroviar din ultimii 30 de ani.

Citit 638 ori Ultima modificare Duminică, 26 Martie 2023 15:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.