Cum poate fi stopată fuga în străinătate a condamnaţilor români

Cum poate fi stopată fuga în străinătate a condamnaţilor români
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Fostul ministru de Finanțe, Darius Vâlcov, a fost dat în urmărire generală, conform site-ului Poliției Române.

Polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul Investigații Criminale au primit marți un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, emis pe numele lui Darius Vâlcov (conform comunicatului, "un bărbat, de 46 de ani"), astfel că a demarat procedura de căutare. Potrivit surselor G4Media, Vâlcov nu mai are domiciliul în România, ci în Italia, unde ar avea în derulare o afacere.

"Cel în cauză este condamnat de Tribunalul București la o pedeapsă privativă de libertate, de 6 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și trafic de influență, sentință rămasă definitivă prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție. La acest moment se desfășoară activități specifice, în vederea depistării persoanei în cauză", se precizează în comunicatul transmis de Poliția Capitalei.

Reamintim că Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat, marți, pe Darius Vâlcov la 6 ani de închisoare în "dosarul tablourilor". Sentința e definitivă.

Vâlcov, fost primar la Slatina și ministru în guvernele Ponta și Dăncilă, a fost unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Darius Vâlcov era plecat în Italia în urmă cu câteva luni, potrivit unor surse oficiale, și a lipsit de la mai multe termene ale procesului de la Curtea Supremă.

O reacție a venit, miercuri, din partea Anei Birchall, ministru al Justiției în perioada aprilie - noiembrie 2019. Ea susține, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că un ministru al Justiției competent ar informa urgent Consiliul UE și Comisia Europeană despre state precum Italia, care refuză predarea fugarilor de sentințele din România. "În această etapă în care avem practic un fenomen al fugarilor și state, precum Italia, care refuză predarea, un ministru al Justiției competent, poate colecta toate aceste refuzuri repetate, unele cel puțin suspecte și să informeze urgent Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană. (...) un stat membru care s-a confruntat în mod repetat cu dificultăți în aplicarea articolului 25 din prezenta decizie-cadru, care nu au fost rezolvate în urma consultărilor bilaterale, informează Consiliul și Comisia cu privire la respectivele dificultăți. Comisia, pe baza acestor informații și pe baza oricăror alte informații de care dispune, întocmește un raport, însoțit de orice inițiative pe care le consideră adecvate, în vederea rezolvării respectivelor dificultăți", menționează Ana Birchall.

Citit 609 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Mai 2023 16:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.