Marcel Ciolacu își asumă reforma pensiilor speciale

Marcel Ciolacu își asumă reforma pensiilor speciale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că încă mai este timp pentru finalizarea proiectului privind pensiile speciale în Parlament şi a adăugat că ministrul Muncii, Marius Budăi, se va duce săptămâna viitoare la Bruxelles pentru a discuta pe această temă cu oficialii europeni. El a fost întrebat dacă a primit raportul Băncii Mondiale cu privire la proiectul privind pensiile speciale.

"Nu am primit niciun raport, nu mi-a făcut nimeni nicio prezentare. Am avut zilnic discuții cu ministrul Muncii în ultimele trei zile, cel puţin, şi în continuare o să am aceste discuții. Presupun că domnul ministru, săptămâna viitoare, se va duce la Bruxelles şi vom veni totuşi cu ceva foarte clar. (...) Avem timp să terminăm şi în Parlament, sesiunea parlamentară se termină pe 1 iulie, deci nu e nicio problemă, avem timp. Problema este că trebuiau deja închise, fiind în cererea de plată numărul 3, dar sunt ferm convins că ne vom încadra", a spus Ciolacu.

Întrebat dacă varianta asumării răspunderii pe acest proiect rămâne în picioare, în cazul în care nu va fi adoptat de Parlament la timp, având în vedere că cei de la UDMR au spus că nu s-a discutat în coaliţie, liderul PSD a precizat: "Îmi cer scuze că nu cer voie UDMR pentru orice vreau eu să... Am spus în sală foarte clar şi UDMR, înainte să îşi dea cu părerea, ar trebui să mă întrebe şi pe mine. Nu pot continua ca om politic, ca prim-ministru, dacă nu rezolv această problemă".

Pe de altă parte, impozitarea progresivă cu până la 15% a pensiilor speciale, măsură adoptată de Senatul României, va avea efecte neglijabile de reducere a cheltuielilor și, în timp, din ce în ce mai puține pensii de serviciu vor face obiectul unei impozitări crescute, arată raportul realizat de Banca Mondială, consultantul în cadrul acestei reforme, document obținut în exclusivitate de Economedia. Banca Mondială arată că, pentru pensiile de serviciu (de exemplu, ale magistraților) se așteaptă ca impozitarea să aibă un efect neglijabil asupra cheltuielilor brute. Mai concret, „pe o bază netă, reducerea va fi de 0,003% din PIB în 2028 și de 0,012% din PIB până în 2070, deoarece nu există o componentă de pensie din fondul de asigurări sociale care să compenseze impozitul”, arată raportul.

În ceea ce privește interzicerea cumulului mai multor pensii speciale, Banca Mondială spune că nu dispune de date pentru a estima impactul acestei măsuri, dar este de așteptat ca ea să ducă la creșterea echității.

Citit 391 ori Ultima modificare Joi, 11 Mai 2023 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.