Planul RePowerEU al României, în faza de probleme și clarificări

Planul RePowerEU al României, în faza de probleme și clarificări
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, copreședinte REPER, cere Guvernului să își prezinte scuze pentru faptul că insistă că a fost vorba ”decât” de o cerere de clarificări în ceea ce privește planul REPowerEU și susține că planul propus de Guvernul României, care trebuia să aducă investiții de 1,4 miliarde de euro, a fost considerată în cea mai mare parte (90%) inacceptabilă de către Comisia Europeană.

Mai concret, Pîslaru susține că, în categoria verde, Comisia Europeană a acceptat doar o reformă (formare profesională pentru competențe în domeniul energiei verzi) și doar două investiții (eficiență energetică și renovarea clădirilor rezidențiale – case nZEB). Potrivit aceleiași surse, în categoria galbenă, Comisia își exprimă rezerve cu privire la restul de două reforme și opt investiții, cerând clarificări suplimentare, fiind vorba inclusiv de sprijinul pentru IMM-uri. ”Prin încadrare în categoria roșie, Comisia Europeană respinge reforma legată de eoliene offshore (în zone naturale protejate) și nu mai puțin de nouă investiții propuse de Guvern – adică aproape jumătate din tot ce se propusese”, mai spune copreședintele REPER.

În paralel, ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru Economedia.ro că planul nu a fost respins, ci Comisia Europeană a cerut informații suplimentare despre proiectele de investiții. Potrivit ministrului, este o consultare informală și nu este vorba nici despre un nou termen de aprobare. Și europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a susținut, într-o postare pe Facebook, că planul REPowerEU al României nu avea cum să fie respins de Comisia Europeană, deoarece nu a fost încă depus.

Citit 442 ori Ultima modificare Vineri, 12 Mai 2023 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.