Sindicatele din Educație anunță posibila „detensionare a situației”

Sindicatele din Educație anunță posibila „detensionare a situației”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Peste 20.000 de profesori au mers în marș, marți, din Piața Victoriei spre Palatul Cotroceni, liderii de sindicat fiind primiți de către președintele Klaus Iohannis, după ce o altă rundă de negocieri purtată cu premierul Nicolae Ciucă la Guvern a eșuat.

La ieșirea de la Cotroceni, liderii sindicali au apreciat drept constructivă discuția cu Klaus Iohannis. "Președintele a promis că se va implica în sensul de a gira un eventual acord politic, pentru aplicarea grilei de salarizare. Ne vom consulta cu colegii în cursul acestei seri și vom da un răspuns clar", au anunțat liderii sindicali, după discuțiile cu președintele. "Urmează să se ia o decizie. Nu e vorba de a face un pas înapoi", au adăugat aceștia, în timp ce mii de oameni protestau în fața Palatului Cotroceni, scandând "Nu cedăm".

"E o șansă optimă pentru toți colegii noștri ca problemele lor să poată fi rezolvate. E un angajament foarte ferm", a susținut Marian Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret". Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a precizat, la rândul său, că președintele le-a explicat că "emiterea unui act normativ nu se poate, dar dacă se încheie un acord îl va gira". Acesta a explicat că este vorba despre un acord politic cu șefii coaliției majoritare, ce ar urma să prevadă creșterea salariilor profesorilor, dar nu imediat. În plus, Hăncescu a precizat că miercuri este în continuare grevă generală în școli, după care urmează oricum minivacanța de 1 Iunie și Rusalii și va fi anunțată o decizie în privința continuării grevei.

În paralel, ministrul Educației, Ligia Deca, spune că nu exclude prelungirea anului școlar, dacă greva profesorilor va dura mai mult. Ministerul Educației are o variantă de rezervă pentru examenele naționale dacă greva profesorilor va continua, și anume prelungirea cursurilor. "Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura, chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar. Mesajul meu către cei care protestează este să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi, timp trebuie să ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi", a declarat ministrul Educaţiei, întrebată care este cel mai sumbru scenariu în cazul grevei din Educaţie.

Citit 483 ori Ultima modificare Marți, 30 Mai 2023 17:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.