Ministrul Dezvoltării solicită consolidarea urgentă a clădirilor publice

Ministrul Dezvoltării solicită consolidarea urgentă a clădirilor publice
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) sprijină consolidarea seismică a clădirilor prin patru instrumente de finanţare şi îndeamnă autoritățile locale să accelereze demersurile lucrărilor de consolidare pentru proiectele finanţate, a anunţat miercuri ministrul Cseke Attila, care a făcut un apel către toţi primarii să demareze cât mai urgent lucrările acolo unde sunt contracte semnate.

"Fac un apel ferm către toţi primarii din ţară să demareze cât mai urgent lucrările acolo unde avem contracte semnate şi procesul de evaluare a tuturor clădirilor. În cazul în care constată că sunt construcţii vulnerabile, indiferent dacă este vorba de blocuri de locuinţe sau de clădiri publice, să depună documentaţia necesară pentru finanţarea printr-unul dintre programele derulate de Ministerul Dezvoltării. Avem cadru legislativ, avem fonduri alocate cu această destinaţie, dar avem nevoie şi de implicarea autorităţilor locale, întrucât reducerea riscului seismic este o responsabilitate partajată, iar măsurile propuse se adresează cetăţenilor, autorităților şi celorlalți factori implicați", a afirmat Cseke Attila.

El a amintit că Guvernul a creat un cadru legislativ îmbunătăţit, ce permite consolidarea clădirilor publice, pe lângă blocurile de locuinţe şi le vizează şi pe cele încadrate în categoria de risc seismic II, nu doar pe cele care au fost expertizate în RS I. "Finanţarea este de 100%, iar ministerul nu cere cofinanţare nici de la locatari, nici de la autorităţile locale sau centrale", a spus Cseke Attila.

MDLPA oferă şi sprijin financiar, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în valoare de 282 milioane de euro, pentru 238 de clădiri.

Citit 1059 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2023 11:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.