Recurs în casație în dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu

Recurs în casație în dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

DNA a atacat decizia instanței supreme de a închide - pe motiv că faptele s-au prescris - dosarul privind finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Traian Băsescu, în care Elena Udrea și Ioana Băsescu au fost anterior condamnate la închisoare. Recursul în casație este calea extraordinară de atac prin care DNA încearcă să obţină anularea deciziei instanţei supreme prin care ​Ioana Băsescu și Elena Udrea scapă de condamnări, au declarat pentru hotnews.ro surse judiciare. Potrivit portalului instanțelor, acţiunea a fost depusă în 8 august la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Demersul DNA vine în contextul deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), prin care instanțele din România au posibilitatea de a nu aplica hotărârile CCR și ÎCCJ privind prescripția, dacă prin aceasta se încalcă dreptul UE. De altfel, în data de 24 iulie CJUE a decis, în urma sesizării Curții de Apel Brașov, că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european. CJUE spune că „instanțele naționale sunt obligate, în principiu, în conformitate cu aceste dispoziții, să lase neaplicată” decizia instanței supreme privind prescripția, „în măsura în care această decizie permite invocarea prescripției răspunderii penale, în temeiul efectelor deciziilor CCCR, ca lege penală mai favorabilă, în cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale UE și, prin urmare, amplifică riscul sistemic de impunitate pentru astfel de infracțiuni”.

Decizia CJUE a fost dată după o sesizare a Curții de Apel Brașov într-un dosar de evaziune fiscală și fraude cu fonduri europene. Marea dilemă din sistemul judiciar este dacă hotărârea curții europene va fi aplicată strict în dosare cu infracțiuni din această sferă, sau în toate marile dosare de corupție. Instanțele din România aşteaptă ca ÎCCJ să dea, la solicitarea Parchetului General, o dezlegare privind aplicarea deciziei CJUE.

Până atunci, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ a hotărât, în octombrie 2022, că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv, impactând mii de dosare, inclusiv cel al Elenei Udrea. Fostul ministru al Dezvoltării se află în Penitenciarul Târgșorul Nou, unde execută șase ani de închisoare în alt dosar - ”Gala Bute”. Sentinţa definitivă de condamnare a fost dată în iunie 2018 şi confirmată în aprilie 2022. Udrea a încercat să fugă din țară și a fost prinsă în Bulgaria, unde a stat în arest timp de peste două luni, până la extrădare. Ea a fost adusă în 16 iunie 2022 în România și a fost încarcerată.

Citit 640 ori Ultima modificare Joi, 10 August 2023 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.