Raed Arafat: "Stațiile (GPL - n.r.) închise trebuie realmente închise"

Raed Arafat: "Stațiile (GPL - n.r.) închise trebuie realmente închise"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Raportul preliminar al intervenției pompierilor la exploziile produse în 26 august la depozitul GPL ilegal din Crevedia a fost prezentat, duminică, de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, care a precizat că primul apel la 112, prin care se anunța o explozie la o casă, a fost la ora 18,48, iar primele echipaje de intervenţie au ajuns acolo la 19,06. În mare parte a conferinței de presă, Arafat a ținut să răspundă tuturor criticilor, acuzând manipulări în spațiul public și o campanie împotriva instituției pe care o conduce, potrivit hotnews.ro.

El a spus că acţiunea pompierilor a avut o "abordare defensivă", al cărei scop a fost de a răci cisternele din zonă şi de a preveni extinderea focului, nu stingerea cisternelor, pentru că exista risc considerabil. Intervenţia a fost organizată pe două zone principale, cu doi comandanţi şi în condiţiile în care niciunul dintre aceştia nu avea posibilitatea de a vedea, concret, ce se întâmplă în zona de intervenţie, din cauza suprafeţei mari şi a fumului dens. Raed Arafat a ținut să răspundă criticilor la adresa sa și a modului în care a avut loc intervenția, acuzând manipulări și spunând că este trist că au circulat informații care nu au legătură cu realitatea: "Nu spun că a fost totul perfect, dar în astfel de situații trebuie analizat totul, înainte de a critica".

Totodată, Arafat a adus la conferința de presă un pompier echipat în costum de intervenție, încercând să demonteze acuzațiile că pompierii nu sunt dotați adecvat: "Sper că am clarificat: dotăm pompierii noștri, avem grijă de ei". El a acuzat o campanie împotriva instituției pe care o conduce: "Sunt informații false, ca să creadă oamenii că avem cea mai nenorocită instituție din Europa. Este o campanie de a îndrepta totul împotriva instituțiilor de intervenție. Populația să se informeze din surse credibile, să aibă încredere în noi".

În plus, șeful DSU a arătat că, în urma controalelor declanșate la stațiile GPL din țară, după exploziile de la Crevedia, au fost constatate 2.150 de deficienţe, pentru peste 70 de stații fiind dispusă măsura suspendării activității sau a închiderii. El a mai spus că staţiile închise "trebuie să fie realmente închise" şi trebuie luate măsuri pentru ca gazul de acolo să fie mutat şi să nu mai existe pericol.

Alături de Raed Arafat, la conferința de presă au participat șefii ISU București și Dâmbovița, care au coordonat intervenția, precum și doctorii care au coordonat partea medicală a intervenției.

Citit 619 ori Ultima modificare Duminică, 03 Septembrie 2023 18:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.