MApN: ”Dronele folosite de ruși sunt greu de reperat pe radare”

MApN: ”Dronele folosite de ruși sunt greu de reperat pe radare”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Explicații

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spînu, a afirmat, miercuri, că dronele folosite de Federaţia Rusă sunt greu de reperat pe radare, pentru că atacă la înălţimi mici şi foarte mici, relatează Agerpres. Întrebat de ce radarele nu au identificat dronele care ar fi căzut pe teritoriul României, Spînu a explicat: "Dronele de atac respective folosite de Federaţia Rusă în aceste atacuri atacă la înălţimi mici şi foarte mici, până în 100 de metri. Este un principiu de radiolocaţie, de fizică. Mijloacele radar la aceste înălţimi mici şi foarte mici obţin imaginea foarte greu, pentru că există relief, elemente de infrastructură, vegetaţie, chiar păsări, iar dronele au dimensiuni asemănătoare cu ale păsărilor. Deci există foarte multe limitări tehnice pentru orice tip de radiolocator din lume, oricât de performant ar fi, iar noi dispunem de aparaturi de radiolocaţie de ultimă generaţie". Altfel, echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române a identificat, miercuri, în jurul orei 11,30, în zona localităţilor Nufăru şi Victoria din judeţul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafaţă de câteva zeci de metri.

Citit 574 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Septembrie 2023 16:44

2 comentarii

  • postat de rodax
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 19:37
    92.83.34.***
    sunt și alte mijloace de a detecta un obiect străin care intră în spațiul aerian național.camere video,detectoare de zgomot,la nevoie chiar și ochiul unui soldat de santinelă dintr-un post bine plasat.MApN e plin de generali cu doctorate,ar trebui să știe toate astea.
    0
    0
  • postat de Sonia
    Miercuri, 13 Septembrie 2023 17:12
    86.124.201.***
    Mda. Suntem pierduti.
    Google spune asa: "Drona Shahed. Are o lungime de 3,5 m, o anvergură a aripilor de 2,5 m și o greutate de aproximativ 200 kg."
    Cu certitudine NU se poate confunda cu o turturica.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.