România a avut un model de creştere economică bazat pe consum, prin scăderea fiscalităţii şi prin importuri, iar acum a venit nota de plată, a afirmat economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea.
"Din 2015 s-a mers în mod deliberat pe forţarea creşterii prin consum, printr-un consum mai mare decât oferta internă, adică prin importuri şi an de an lucrul ăsta s-a promovat şi le-a convenit tuturor. Hai să fim serioşi! Deci modelul de creştere pe consum, prin scăderea fiscalităţii, prin creşterea de importuri şi prin deficite a fost foarte convenabil. S-ar fi văzut acest lucru şi anul trecut, dacă nu era criza energetică şi inflaţia care a rezultat. S-ar fi văzut şi din 2020-2021, dacă nu era pandemia şi consumul nu ar fi fost reprimat din cauza aceea. Dar toată lumea a tăcut, s-a complăcut. A zis că maşina merge, nu s-a uitat că, vorba domnului Dăianu, era cu benzină de import. Deci modelul a fost deliberat. A convenit tuturor creşterea pe consum, nu pe investiţii, nu prin exporturi, iar acum a venit în sfârşit, după nu ştiu câţi ani, nota de plată", a spus Valentin Lazea, la evenimentul de lansare "The Tax Institute", primul think tank dedicat fiscalităţii.
De asemenea, economistul-şef al BNR a susţinut că "schimbarea de filosofie" a avut loc în 2015, când guvernul Ponta a schimbat Codul fiscal. "În 2015 s-a dat semnalul: cota unică nu mai reprezintă nimic. Puteţi să exceptaţi de la ea cât vreţi. Grupurile de interese pot să apese când şi cum au chef şi aşa mai departe", a adăugat Lazea.