Pescarii din Delta Dunării, capturi bune la știucă

Pescarii din Delta Dunării, capturi bune la știucă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Pescarii din Delta Dunării au înregistrat capturi importante de ştiucă în acest sezon, pescuitul speciei urmând să se suspende săptămâna aceasta, conform ordinului de prohibiţie a pescuitului emis de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului.

Preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), Lucian Sanda, a declarat că anul acesta pescuitul la ştiucă s-a desfăşurat în condiţii dificile, nivelul ridicat al apei crescând consumul de combustibil al bărcilor pescăreşti. "Au fost capturi importante anul acesta. S-au pescuit şi câte 60-70 de kilograme de ştiucă pe barcă. În anii trecuţi, se prindeau chiar şi 5 kilograme de ştiucă pe barcă. Acum avem semnale că stocul de ştiucă s-a refăcut şi considerăm că apele mari au un efect benefic", a afirmat preşedintele FOPDD.

Lucian Sanda a amintit că nivelul ridicat al apelor din Deltă favorizează reproducerea resursei piscicole. "În apele mari, peştele se prinde mai greu, dar avantajul este că vine perioada de reproducere. Se ştie că peştele se reproduce pe zona inundabilă. Câtă vreme nu găseşte frunză, plantă proaspătă pe care să depună icrele, le varsă în Dunăre şi se pierd. Deci apele mari sunt benefice, orice ar fi. Chiar dacă prindem noi mai greu, măcar peştele se reproduce bine şi vom avea în doi, trei ani producţie bună", a spus Sanda. El a apreciat faptul că anul acesta ordinul de prohibiţie a fost publicat în luna ianuarie. "Este un lucru extraordinar că ordinul de prohibiţie a ieşit la timp ca să oprească pescuitul la ştiucă. De regulă, aveam probleme, pentru că ordinul ieşea târziu, iar prohibiţia la ştiucă era foarte scurtă", a menţionat preşedintele FOPDD.

Potrivit ordinului de prohibiţie, pescuitul la ştiucă va fi interzis în perioada 1 februarie - 20 martie.

Ştiuca este un peşte cu o valoare economică foarte mare şi este apreciată pentru carnea dietetică, dar mai ales pentru icre, datorită boabelor care sunt mari şi galbene, comparabile cu cele de sturion.

Citit 727 ori Ultima modificare Luni, 29 Ianuarie 2024 16:53

1 comentariu

  • postat de e simplu dar costisitor
    Luni, 29 Ianuarie 2024 18:48
    128.127.117.***
    ca sa salvati ecosistemul deltei nu trebuie sa va rugati la dumnezeu sa aduca ape mari. e simplu ce trebuie facut: decolmatarea canalelor ce asigura adincimi mari, oxigenare si daca e seceta. e simplu. costa dar nimic nu se poate face fara investitii ce nu s-au facut de pe timpul lui ceausescu.
    0
    6

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.