"Medicii ar trebui să declare că nu direcționează pacienții la privat"

"Medicii ar trebui să declare că nu direcționează pacienții la privat"
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi, că ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice că nu direcționează pacienți la privat și trebuie stabilite și niște sancțiuni care să poată să fie aplicabile, informează News.ro. Afirmațiile ministrului au fost făcute în contextul în care medicul Cătălin Cîrstoiu, manager al Spitalului Universitar și candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, este acuzat că a trimis pacienți la clinica privată a soției sale și că a acordat consultații la acea clinică, ceea ce îl plasează în situație de incompatibilitate.

Ministrul Sănătății a fost întrebat dacă un medic își poate pune parafa pe un document al unei clinici la care nu este angajat. "Nu am un răspuns la întrebarea dvs., trebuie să întrebăm la Colegiul Medicilor. În principiu, un medic care are dreptul de liberă practică poate să parafeze un document, trebuie să existe totuși și o precizare în numele cărei instituții parafează documentul medical respectiv", a spus Rafila.

Despre avizul negativ dat de guvern pe un proiect de lege al USR, care penaliza practica de a trimite pacienții de la stat la privat, ministrul a arătat că a văzut acest proiect și "era un proiect făcut superficial, care nu răspundea nevoilor pe care le avem de a opri această direcționare a pacienților către privat". "Să nu uităm că medicii de familie sunt operatori privați și trimitem pacienții la medicul de familie, chiar dacă ei sunt operatori privați. Este un proiect inițiat de USR, de un domn, Adrian Wiener cred că îl cheamă. Dânsul are, mai ales în ultimele luni, în ultimii ani, o abordare care mă face să cred că este cel mai bun medic dintre politruci, sau cel mai bun politruc dintre medici, nu știu exact care este calitatea dânsului", a spus Rafila.

Ministrul a subliniat că Ministerul Sănătății lucrează la "o strategie care să limiteze acest lucru". "Nu știu dacă o să putem să o eliminăm, o să încercăm să facem lucrurile astea aplicat și într-un mod care responsabilizează medicii. Cred că ar trebui făcută o declarație pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituțiile publice, privind acest aspect, că nu direcționează pacienți. Trebuie stabilite și niște sancțiuni care să poată să fie aplicate și, pe de altă parte, iar asta o să o introducem curând în criteriile de performanță ale managerilor, este vorba de modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice, pentru că un medic care lucrează într-un spital public trebuie să desfășoare activitate de cel puțin șase ore, iar completarea până la șapte ore o face printr-un serviciu de gardă sau două gărzi, în funcție de unitatea sanitară", a explicat Alexandru Rafila.

Citit 628 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2024 16:36

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro