Distribuția, ”veriga slabă” a sistemului energetic național

Distribuția, ”veriga slabă” a sistemului energetic național
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Investiţiile pe următorii cinci ani în sistemul energetic naţional, pe toate componentele sale, sunt cruciale pentru întărirea rezilinţei acestuia, a declarat Daniela Dărăban, director executiv în cadrul Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (Federaţia ACUE), la finalul reuniunii Comandamentului pentru energie, întrunit, la sfârșitul săptămânii trecute, la Palatul Victoria.

"Sistemul energetic chiar este rezilient. Date fiind situaţiile meteo şi ce se întâmplă, atât pe piaţă, cât şi pe teren, sistemul energetic a demonstrat că are un grad de rezilienţă crescut. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne gândim să întărim rezilienţa sistemului, iar investiţiile pe toate componentele sistemului sunt cruciale. Atât în transport, cât şi în distribuţie trebuie făcute investiţii, ca să asigurăm înlocuirea reţelelor vechi cu reţele noi, să facem întăriri de reţele. Avem investiţii în digitalizare, în flexibilizare. Se schimbă total modul în care distribuitorii interacţionează cu clientul, dar ca să putem să răspundem la nevoile clientului trebuie să avem spaţiu de investiţii. Următorii cinci ani sunt critici din punctul acesta de vedere", a afirmat Dărăban.

Ea a fost întrebată de jurnalişti şi ce "călcâi al lui Ahile" există, în prezent, în sistemul energetic naţional. "Cel puţin pe partea de distribuţie, întrebarea statului român, una firească de altfel, este cu cât va creşte tariful de distribuţie dacă toate aceste investiţii se fac. (...) O să fie un impact în tarife, pentru că triplăm investiţiile şi banii se iau din mediul privat, deci o să fie un impact, dar impactul este, cel puţin pe modelarea pe care am făcut-o noi pe un anumit scenariu, de 5 bani pe kilowat/oră în 2030. Deci, cu toată onestitatea, dacă punem cifrele astea pe masă şi pentru oameni, dar în mod onest, cred că toată lumea o să înţeleagă că, da, ok este un efort ca să facem toate aceste investiţii, dar vor fi mai câştigaţi în 10 ani", a explicat Daniela Dărăban.

Potrivit acesteia, necesarul de investiţii în sectorul de distribuţie în următorii cinci ani ar fi de 10 miliarde de euro. "Facilitarea accesului la fonduri nerambursabile şi suplimentarea fondurilor disponibile este un lucru pe care statul român l-a făcut şi continuă să-l facă. Probabil că vom avea nevoie de mai mulţi bani şi aş vrea să văd toate aceste proiecte cumva calibrate. Adică va trebui să avem un plan integrat, că ne mişcăm foarte repede pe producţie şi nu ţinem cont de ce se întâmplă în distribuţie şi în transport. În sectorul de distribuţie, pentru următorii cinci ani este nevoie de 10 miliarde de euro pe investiţii, din care 6 miliarde sunt fonduri proprii, restul vin din fonduri nerambursabile şi alte surse de finanţare", a menţionat directorul executiv al ACUE.

Ea a menţionat că riscul unor pene majore de curent în perioade de caniculă există, dar statul are pregătite planuri de intervenţie pentru astfel de situaţii.

Citit 568 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2024 15:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.