Peste o mie de mandate de percheziţie domiciliară şi 342 de mandate de aducere au fost aplicate, în perioada 21 - 25 octombrie, în cadrul unei noi faze a Operaţiunii "Jupiter", a anunţat, duminică, chestorul Aurel Dobre, director al Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestuia, în urma activităţilor desfăşurate, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 57 persoane, 31 fiind reţinute, două arestate preventiv, una la domiciliu, iar 23 de persoane au fost puse sub control judiciar.
Operaţiunea a avut drept scop principal combaterea infracţiunilor economico-financiare şi a celor de natură judiciară. Principalele infracţiuni cercetate în dosarele penale instrumentate în cadrul cărora au fost organizate acţiunile de amploare sunt cele de evaziune fiscală, înşelăciune, contrabandă, obţinere ilegală de fonduri, delapidare, nerespectarea regimului fiscal, contrafacere, nerespectarea legislaţiei privind protecţia mediului, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, a indicat Aurel Dobre.
Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au desfăşurat 129 acţiuni de amploare de administrare a probatoriului în 201 dosare penale aflate în lucru.
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat în cele 201 dosare penale, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 86.000.000 de lei. Totodată, au fost indisponibilizate aproape 15.000 de articole vestimentare şi peste 7.000 de parfumuri, în valoare de aproximativ 8.100.000 lei, peste 1.400.000 de lei şi aproape 230.000 de euro, 1.300 de litri de alcool, 608 metri cubi de agregate minerale şi peste 70 de tone de deşeuri.
Structurile teritoriale de arme, explozivi şi substanţe periculoase, sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, au pus în aplicare, în cadrul operaţiunii naţionale, 67 mandate de percheziţie domiciliară în 21 de dosare penale, având ca obiect infracţiunile de contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor, braconaj cinegetic, uz de armă fără drept, nerespectarea regimului materiilor explozive şi nerespectarea regimului deşeurilor periculoase.
Faţă de şapte persoane a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, iar faţă de o alta, măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 zile.
În vederea continuării cercetărilor au fost ridicate 20 arme letale, din care cinci deţinute ilegal şi 15 deţinute legal şi 11 arme neletale, supuse autorizării. De asemenea, în urma percheziţiilor, au fost indisponibilizaţi 24.000 de euro, 141.500 de euro, susceptibili a fi falşi, şi aproape 180.000 de lei.
În domeniul investigaţiilor criminale, poliţiştii, împreună cu procurorii de caz, au pus în aplicare 40 de mandate de percheziţie domiciliară, în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, proxenetism, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Faţă de 11 persoane a fost dispusă măsura reţinerii, iar în vederea continuării cercetărilor au fost ridicate un autoturism în valoare de 40.000 de euro, 4.000 de euro, 10 arme neletale (tip puşcă şi pistol), cutii de muniţie neletală, telefoane mobile, laptopuri şi alte medii de stocare.