Hidrocentrala de la Răstolița, din județul Mureș, primul proiect hidroenergetic de mare capacitate construit după 1990, amplasat pe teritoriul administrativ al comunelor Răstolița, Lunca Bradului, Deda și Vătava, a primit, luni, Acord de mediu, de la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș, la cererea SPEE Hidroelectrica S.A. Investiția va avea o putere instalată de 35,2 MW și o capacitate de producție anuală de energie de 58,14 GWh, la un nivel minim energetic. Cuveta lacului de acumulare Răstolița se va întinde pe o lungime de circa 5,6 km.
"Scoaterea definitivă a suprafeței de 171,4409 ha din fond forestier și apoi defrișarea suprafeței de 39,38 ha este un demers necesar pentru finalizarea investiției, la un nivel minim energetic, respectiv vizează posibilitatea realizării cuvetei lacului de acumulare Răstolița, a captărilor secundare de pe ramura vestică (Gălăoaia Mare, Gălăoaia Mică și Vișa) și a drumurilor tehnologice de acces", a explicat directorul executiv al APM Mureș.
Suprafațele de teren care fac obiectul proiectului și care urmează să fie scoase din fondul forestier, și ulterior defrișate, fac parte din culoarul de expropiere aprobat prin H.G. nr. 900/2017 și sunt proprietatea statului român, administrate de către Regia Națională a Pădurilor - Romsilva, prin Direcția Silvică Mureș.
Hidroelectrica va implementa proiectul, într-o primă etapă, la un minim energetic și va asigura monitorizarea factorilor de mediu pe toată perioada de executare a lucrărilor, dar și pe o perioada de minimum cinci ani după punerea în funcțiune a hidrocentralei.