Roboți de mare precizie vor cântări particulele de praf din trei metropole ale României, determinând cu exactitate, fără intervenție umană, fracția masică de PM 10 sau PM 2,5 de pe filtrele colectate din stațiile de măsurare a calității aerului, informează Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).
Echipamentele au fost furnizate deja de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor agențiilor pentru protecția mediului din Brașov, Timiș și București, în cadrul unui proiect derulat împreună cu ANPM, pentru modernizarea Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului.
Conform specialiștilor, echipamentul cântărește și înregistrează masa filtrelor de aer înainte ca acestea să fie expuse în stațiile de monitorizare, înregistrându-le în baza codului QR, apoi le cântărește și ulterior perioadei de expunere, determinând cu exactitate cantitățile de particule PM 10 și PM 2,5 colectate din zona stației respective.
La echipamentul cu operare manuală folosit până în prezent, toate înregistrările necesare asigurării calității rezultatelor sunt efectuate de operator. La sistemul robotizat, toate înregistrările necesare asigurării calității rezultatelor sunt automate, înregistrează și generează rapoarte care includ informațiile de la inițierea până la sfârșitul procedurii.