Oficial... ne merge bine, iar PIB-ul României e tot mai mare

Oficial... ne merge bine, iar PIB-ul României e tot mai mare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

România a lăsat deja în urmă șapte state membre care au Produsul Intern Brut per capita mai mic decât cel din România și suntem în urcare, a declarat, sâmbătă, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

"Dacă ne uităm la Produsul Intern Brut și la recuperarea decalajelor față de celelalte state membre ale Uniunii Europene, putem să constatăm din Eurostat, statisticile oficiale ale Uniunii Europene, că România a lăsat deja în urmă șapte state membre, care au Produsul Intern Brut per capita mai mic decât cel din România, suntem foarte aproape de Estonia și suntem în urcare. Este un lucru important, pentru că sunt în urma noastră Polonia, Ungaria, Croația, Slovacia, Letonia, Grecia, Bulgaria, țări cu economii solide. Putem afirma, fără doar și poate, că România se poate baza pe o creștere economică solidă, pe o economie aflată în ascensiune, în dezvoltare", a spus ministrul, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern în care a fost aprobat bugetul pentru acest an.

El a subliniat că această dezvoltare se datorează, pe de o parte, evoluțiilor pozitive din economie, unul dintre elementele cele mai importante fiind evoluția productivității muncii. "Putem constata că am lăsat în urmă ţări din Europa Centrală și de Est și, din acest punct de vedere, România se situează, iarăși, în fruntea acestui pluton, format din Bulgaria, Cehia, chiar Slovacia, Slovenia, Croația, Ungaria, Polonia. Deci, în ceea ce privește productivitatea muncii, semnele sunt încurajatoare. Evoluțiile structurale din ultimii 10 ani arată, de asemenea, o reducere treptată a persoanelor angajate în agricultură și o creștere a persoanelor aflate în domeniul serviciilor și în industrie. Acest lucru este, iarăși, benefic pentru economie. Crește foarte mult productivitatea în agricultură, în primul și în primul rând datorită investițiilor", a explicat Tanczos Barna.

Potrivit acestuia, investițiile sunt, în continuare, motorul acestei creșteri economice și România poate să-și consolideze poziția și datorită susținerii de la Banca Națională a României. "Rezervele Băncii Naționale, rezervele internaționale, sunt în creștere, iar acest lucru oferă o stabilitate și o credibilitate României. Este un lucru pozitiv. Acestea sunt elementele care, practic, creează premisele creșterii economice de 2,5 la sută pentru anul 2025", a punctat ministrul Finanțelor.

În același timp, ministrul a mai declarat că România nu va fi retrogradată în categoria țărilor nerecomandate investitorilor (junk) în acest an. "Este exclus (să ajungem la "junk" - n.r.). Ne uităm la indicatorii economici, ne uităm la dezvoltarea economică, la soliditatea economiei românești, la bugetul făcut pe 7 la sută și angajamentul Guvernului pe acest buget. Exclus", a afirmat ministrul Finanțelor.

Tanczos Barna a subliniat că a recepționat semnalele negative venite din partea agențiilor internaționale de rating, care, în ultimele două luni, au înrăutățit la "negativ" perspectivele pentru România și a precizat că tocmai din acest motiv Guvernul și-a asumat o stabilizare a deficitului bugetar și o reducere treptată a acestuia în următorii ani.

Citit 558 ori Ultima modificare Duminică, 02 Februarie 2025 14:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.