Partidele negociază măsuri dure pentru reducerea deficitului

Partidele negociază măsuri dure pentru reducerea deficitului
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Partidele parlamentare continuă discuțiile tensionate privind noile măsuri fiscale și de reducere a cheltuielilor, în contextul presiunilor tot mai mari legate de deficitul bugetar. Potrivit unor surse politice citate de HotNews, reprezentanții PSD, PNL, USR și UDMR au elaborat un prim draft de propuneri care a fost discutat în perioada 2-5 iunie. Documentul urmează să fie analizat din nou luni, când liderii partidelor ar putea lua o decizie finală.

Printre propunerile aflate pe masa negocierilor se află majorarea cotei standard de TVA de la 19% la 21%, însă procentul este încă în discuție. De asemenea, se analizează eliminarea cotelor reduse de TVA pentru anumite bunuri și servicii, cu excepția alimentelor, apei și medicamentelor, care ar putea rămâne taxate cu 5% sau 9%.

O altă măsură dezbătută este introducerea unei taxe aplicate la fiecare tranzacție, fie ca procent din valoarea acesteia, fie ca taxă fixă.

În același timp, s-a discutat despre posibilitatea majorării impozitului pe dividende, de la 10% la 16%, precum și despre creșterea taxelor pentru industria jocurilor de noroc, fără ca un procent clar să fi fost stabilit până în prezent.

La capitolul reduceri de cheltuieli, guvernanții iau în calcul o diminuare a investițiilor publice cu până la 20 miliarde de lei, deși propunerea a fost contestată de o parte dintre participanții la discuții.

Alte măsuri de austeritate vizează reducerea unor sporuri, cum ar fi cel pentru condiții vătămătoare - de la 15% la 5%, eliminarea stimulentelor pentru gestionarea fondurilor europene, dar și a celor pentru confidențialitate și informații clasificate. În plus, se propune eliminarea celui de-al 13-lea salariu, precum și desființarea a 20% dintre instituțiile și agențiile de stat, prin comasări și restructurări. Printre bonusurile care ar putea fi eliminate se numără cele pentru complexitatea muncii și pentru depășirea termenelor în proiectele europene.

O propunere care a stârnit controverse este instituirea unei „taxe de solidaritate” aplicabile celor cu venituri lunare mai mari de 10.000 de lei. Ideea nu a fost agreată de toate formațiunile politice.

Preşedintele Nicușor Dan a transmis că documentul discutat reprezintă doar o variantă preliminară, fără caracter definitiv: „O să aveți pe surse fel de fel de informații din acest document tehnic produs de reprezentanții partidelor la această discuție pe deficit și pe buget. Nu este varianta finală. E un document de lucru, care va fi negociat politic de liderii partidelor și de mine. Nimic din ce veți afla pe surse nu e definitiv”, a declarat acesta.

O nouă rundă de discuții este programată luni, când liderii PSD, PNL, USR și UDMR ar trebui să ajungă la un consens asupra măsurilor fiscale.

Citit 513 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iunie 2025 17:24

2 comentarii

  • postat de Gigi
    Sâmbătă, 07 Iunie 2025 10:13
    5.13.147.***
    Negociază masuri dure pe spinarea celor care muncesc,nu a celor care se lefaie,cum ar fi bugetarii de lux din parlament, guvern,CCR, agenții și alte minuni inventate de cei care se afla la butoane!
    4
    1
  • postat de Minciuna de STAT costa
    Vineri, 06 Iunie 2025 19:31
    5.13.158.***
    Din nou numai masuri de jumulire a celor care mai produc ceva. Nici o masura cu adevarat pentru reducerea semnificativa a cheltuielilor statului.
    6
    5

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.