Fă-te frate cu FMI până trece acordul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Acordul liderilor politici greci în ceea ce priveşte sprijinirea planului de masuri de austeritate mai dă zonei euro un scurt răgaz până la următorul… dezacord. Este evident că înţelegerea politicienilor de la Atena nu a venit dintr-o convingere proprie, ci din dorinţa de a obţine mult râvnitul acord financiar de 130 miliarde de euro. Fie că vorbim de socialiştii lui Girogios Papandreou, de conservatorii lui Antonis Samaras sau radicalii lui Girgios Karetyaferis, nimeni nu s-a grăbit să facă primul pas de teamă că, deşi astfel poate că ar câştiga consideraţia FMI sau a Comisiei Europene, ar pierde din voturile electoratului.

Fie şi cu ţara în pragul falimentului, jocurile politice rămân jocuri politice. A fost nevoie să rămână doar o lună până la o eventuală intrare într-o incapacitate de plată şi câteva ore de rugăminţi din partea premierului Georgios Papademos, pentru ca liderii politici să cadă de acord cu ceea ce, în ultimă instanţă,…. nu sunt de acord. Dacă este să ţinem cont de cum au evoluat lucrurile până acum în Grecia, pare foarte probabil că politicienii de la Atena s-au făcut fraţii cu FMI, Banca Central Europeană şi CE până la primirea următoarei tranşe dintr-un împrumut sau până la trecerea alegerilor anticipate.

Cu sau fără acord, societatea elenă nu pare dispusă la noi curbe de sacrificiu, astfel că, fie şi în cazul în care politicienii ar vrea să se ţină de cuvânt, ţintele economice au toate şansele de a fi şi de această dată ratate, aşa cum au fost rate toate obiectivele stabilite din 2009 şi până în prezent. Iluzia că un guvern tehnocrat poate face minuni s-a risipit, iar un faliment al Greciei apare ca o posibilitate, chiar dacă o asemenea perspectivă era respinsă oficial de toată lumea. Marile companii care încă mai fac afaceri în spaţiul elen, prudente oricum, au început să ia măsuri pentru diminuare potenţialelor pierderi.

Gurile rele spun că firme de renume transferă toate sumele de bani pe care le pot transfera din Grecia şi băncile ce ar putea fi lovite de unda de şoc în bănci cu o mai puţină expunere în faţa unui eventual dezastru financiar. Tot mai mulţi par a se orienta spre băncile americane, iar dolarul începe să fie folosit ca monedă de refugiu în caz că vor veni vremuri grele. În fine, până una, alta, chiar şi bursele americane şi-au deschis tranzacţiile în urcare după vestea că în Grecia s-a ajuns la un acord. Dar bursele astăzi urcă, mâine coboară. Iar în cazul Atenei pare că are şanse să se împlinească vorba aceea care spune că orice lucru ce începe prost se va sfârşi şi mai prost.

Citit 6401 ori Ultima modificare Joi, 09 Februarie 2012 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.