Putin-Show la Kremlin

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Îndoielile privind o victorie a lui Vladimir Putin în alegerile pentru Kremlin sunt ca şi inexistente. De altfel, opoziţia ar considera „o victorie” dacă ar reuşi măcar să ducă scrutinul prezidenţial într-un al doilea tur de scrutin. În privinţa potenţialilor contracandidaţi, biroul electoral pare a fi fost foarte grijului în etapa de… preselecţie a candidaţilor. Candidaţilor cu şanse, cu adevărat contestatari ai lui Vladimir Putin, li s-au căutat nod în papură şi, în cele din urmă, au fost respinşi la înscrierea în cursa electorală.

Aşa se face că, în prezent, Vladimir Putin are nişte oponenţi de o valoare mai degrabă simbolică. În afară de fondatorul Rusiei Unite – partidul care comis nenumărate fraude la alegerile legislative din decembrie, ruşii au voie să aleagă doar între clovnul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski, eternul candidat stalinist Ghennadi Ziuganov, ştersul Serghei Mironov şi miliardarul cu excentricităţi politice Mihail Prohorov. Nu numai că nici unul dintre cei patru nu are capacitatea de a atrage prea multe voturi, dar nici măcar nu au avut curajul vreodată să-l atace frontal pe Vladimir Putin. Sunt pur şi simplu figuranţi într-un show electoral controlat de actuala putere rusă de la un capăt la altul, fie că vorbim de autorităţile centrale, de canalele media sau serviciile secrete. Singura portiţă care a scăpat controlului lui Vladimir Putin este internetul.

Reţelele de socializare au fost principalul refugiu al mişcărilor de opoziţie, spaţiul în care mesajele ce contestă actualul regim autocratic s-au putut face auzite, s-au putut organiza şi transmite liber mesajele de natură politică. De altfel, chiar şi în condiţiile unor alegeri prezidenţiale ce seamănă a libret de operetă, Vladimir Putin ştie de pe acum că nu va mai avea parte de un mandat la fel de liniştit ca în perioada 2000 – 2008.

Ruşii au prins mai mult gustul democraţiei, noile generaţii nu sunt tributare nostalgiilor totalitare, iar libertatea cuvântului este, pe zi ce trece, din ce în ce mai greu de ţinut în frâu. În noul mandat Vladimir Putin va trebui să înveţe să coabiteze şi cu altfel de oameni decât cei cărora era obişnuit să le dea ordine. Desigur, nici opoziţia nu va avea viaţă uşoară, dar cel puţin ar avea mai multe şanse ca la alegerile viitoare să producă prima rotaţie de putere din istoria post-comunistă a Rusiei. Dar până atunci mai sunt şase ani.

Citit 7238 ori Ultima modificare Duminică, 04 Martie 2012 22:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.