Rocada rusească

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin înseamnă, pe undeva, depăşirea unei perioade de provizorat. Nu este un secret pentru nimeni că Dmitri Medvedev a fost un preşedinte surogat, necesar pentru depăşirea unor inconveniente de ordin juridic… Desigur, dat fiind capitalul de putere, dar şi de imagine pe care îl avea în avea în 2008, poate că Putin ar fi putut iniţia un referendum prin care să obţină, ca excepţie, un al treilea mandat. Dar o asemenea forţare a Constituţiei ar fi fost prea mult chiar şi în termenii „democraţiei originale” ruseşti.

Putin şi-a calculat bine mişcările. Influenţa sa la finalul celui de-al doilea mandat a fost suficient de mare pentru a-i garanta că va avea forţa să revenă la Kremlin. Dacă ar fi optat din start pentru un al treilea mandat, probabil că ar fi avut parte de patru ani de contestare a legitimităţii şi din interior, dar şi din exterior, iar un al patrulea mandat ar fi ieşit cel mai probabil din discuţie. Aşa, după episodul cu Medvedev, Vladimir Putin se poate întoarce liniştit pentru un nou mandat, şi încă unul de şase ani.

Desigur, opoziţia rusă este acum mai activă, poate că în următoarea perioadă va deveni şi mai activă. Dar cine crede că va vedea la Moscova o „primăvară rusă” după modelul „primăverii arabe” se înşeală. Invocând legitimitatea dată de votul din prezidenţiale, Vladimir Putin nu va ezita să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a înăbuşi orice mişcare care ar avea capacitatea de a-i ameninţa poziţia. Iar autorităţile ruse s-au remarcat de-a lungul timpul prin capacitatea lor de represiune. O intervenţie externă nu poate fi decât una pur declarativă, pentru că Rusia este un actor-cheie nu numai în relaţiile internaţionale în plan politic, ci şi în plan economic.

Moscova a demonstrat şi prin războiul din Georgia, şi prin „războaiele gazului” cu Ucraina că este dispusă să-şi asume un gen de riscuri pe care, în prezent, nici o ţară occidentală nu prea mai are aplecare. Prin urmare, Vladimir Putin are toate şansele să rămână la fel de autocratic ca şi până acum. Dacă ar fi dorit vreo schimbare, ar fi putut s-o inducă şi în timpul mandatului lui Dmitri Medvedev. În luna mai se va face doar o rocadă între Kremlin şi sediul executivului rus, dar puterea a fost şi va rămâne în mâna unui singur om.

Citit 7558 ori Ultima modificare Luni, 05 Martie 2012 18:38

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.