Drumurile euro duc la Atena

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cancelarul german Angela Merkel a mai risipit ceva din suspansul legat de viitorul Greciei în zona euro. După încheierea acordului privind al doilea ajutor financiar pentru Atena, în valoare de 130 miliarde de euro, la care s-a adăugat o înţelegere cu creditorii privaţi pentru ştergerea unor datorii în valoare de peste 105 miliarde de euro, dinspre societatea elenă au fost mai puţine izbucniri de furie, dar există şi temerea că ar putea fi doar liniştea de dinaintea furtunii.

În condiţiile în care, cel puţin până în prezent, Grecia nu a reuşit să-şi respecte ţintele fixate prin programele de austeritate, apare întrebarea ce se va întâmpla în viitor dacă situaţia persistă. Ieşirea Greciei din zona euro este o variantă, o variantă care însă nu are deocamdată o cale de aplicare din prisma tratatelor europene. Angela Merkel a subliniat încă odată acest lucru, dar a mai amintit şi faptul că, dincolo de toate considerentele economice şi financiare, zona euro reprezintă şi o construcţie politică.

Şi poate că Grecia, din punct de vedere financiar este falimentară, dar din punct de vedere politic este o problemă a întregii Europe. Excluderea unei ţări din zona euro ar avea un efect în lanţ nu numai pe pieţele financiare, ci şi în planul politicii comunitare. S-ar da frâu liber la numeroase scenarii, cu noi blocuri economice şi chiar construcţii monetare în interiorul spaţiului comunitar. Asemenea scenarii conduc mai degrabă spre o fărâmiţare a UE, decât spre o consolidare. E un joc mai periculos decât dacă, prin absurd, toate ţările europene ar pune mână de la mână şi ar plăti datoriile Greciei.

De altfel, inclusiv acest scenariu a fost vehiculat, dar e destul de greu de explicat contribuabililor din Germania sau Finlanda de ce trebuie să plătească datoriile grecilor, iar acest lucru ar putea da naştere la curente eurosceptice chiar în interiorul celor mai puternice state din economia comunitară. Şi în acest caz, lucrurile împinse la extrem ar putea însemna într-un final destrămarea UE. Dar, în al doilea caz, efortul financiar poate fi disipat şi, prin urmare, mai uşor de gestionat politic.

Se pare că în această direcţie se îndreaptă şi opţiunile cancelarului german, dat fiind faptul că a exclus ieşirea Greciei din zona euro, chiar dacă astfel de declaraţii se pot dovedi o sabie cu două tăişuri în faţa electoratului german. Desigur, declaraţiile cancelarului Angela Merkel ar mai putea avea darul de mai tempera o serie de temeri chiar la Atena, acolo unde atmosfera va deveni din ce în ce mai încinsă pe măsură ce se va apropia data alegerilor anticipate, programate pentru luna mai. Cât despre austeritate, e şi ea o formă de politică şi ca orice politică îşi are limitele ei.

 

Citit 7713 ori Ultima modificare Luni, 26 Martie 2012 20:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.