Gălăţenii din Cartel ALFA, în prim-planul mitingului de la Guvern

Gălăţenii din Cartel ALFA, în prim-planul mitingului de la Guvern
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Aproximativ 300 de membri ai sindicatelor gălăţene care aparţin de confederaţia Cartel ALFA au participat, miercuri, 4 octombrie, la mitingul de protest din faţa Guvernului. Următorii care au anunţat că vor ieşi în stradă să protesteze sunt operatorii de transport, pe 3 noiembrie.

Piaţa Victoriei din Bucureşti a fost miercuri, 4 octombrie, sub asediul sindicatelor din Cartel ALFA, aproximativ 8.000 de oameni protestând în faţa sediului Guvernului faţă de intenţia declarată de a trece, începând cu 1 ianuarie 2018, plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Sindicaliştii au cerut, totodată, deblocarea negocierilor și încheierea contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor cinci confederații sindicale înaintată Guvernului. Alături de Cartel ALFA, la protest au mai participat Sanitas şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor, oamenii declarându-se îngrijoraţi că, odată cu mutarea taxelor sociale la angajat, veniturile lor nete vor scădea.

Cel puţin din punct de vedere al impactului vizual, participarea gălăţenilor la miting a fost una de prim-plan, „toboşarii” din ArcelorMittal, pe care i-am mai văzut şi atunci când a fost pichetată Prefectura din Galaţi, fiind aşezaţi în primele rânduri ale protestului. Conform liderului Cartel ALFA Galaţi, Romică Gîrneaţă, dintre cei 8.000 de sindicalişti, 300 au fost gălăţeni, din Sănătate, Metalurgie, de la ArcelorMittal, Transurb şi ICMRSG. „Nu avem mari speranţe că se va rezolva ceva joi, 5 octombrie. Luni, conducerea confederaţiei se va reuni, pentru a vedea cum vom proceda în continuare”, ne-a spus Romică Gîrneaţă.

În noiembrie, transportatorii iau „la rând” acciza

Protestele din România nu se vor încheia, ba dimpotrivă, abia au început. Pe 3 noiembrie, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) va organiza proteste de amploare în toată ţara, după „modelul” aplicat anul trecut, atunci când s-a reuşit plafonarea tarifelor practicate de asigurătorii RCA. Va fi o manifestaţie (tot) în Piaţa Victoriei, împreună cu marşuri în viteza I pe centura Capitalei şi în marile oraşe. Autovehiculele vor purta la loc vizibil mesajul „Nu distrugeţi complet economia! – Protest naţional”, iar transportatorii de pasageri vor opri activitatea în anumite intervale orare. Prin aceste proteste, transportatorii vor încerca să determine actualul Guvern să renunţe la creşterea accizelor la carburanţi şi să returneze către transportul comercial minimum 5 eurocenţi/litru din acciză, să simplifice returnarea cotei-părţi de acciză, să renunţe în totalitate la introducerea plăţii defalcate a TVA-ului, să rezolve problemele de reglementare în domeniul transporturilor de mărfuri şi pasageri şi să îşi asume cu termene clare dezvoltarea infrastructurii rutiere la standarde europene.

Citit 1801 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Octombrie 2017 19:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.