ALIANȚĂ a PRIMARILOR împotriva "revoluției fiscale". Administraţiile locale riscă să intre în incapacitate de plată

ALIANȚĂ a PRIMARILOR împotriva "revoluției fiscale". Administraţiile locale riscă să intre în incapacitate de plată
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Primari ai marilor oraşe declară război "revoluţiei fiscale". Edilii Iaşiului şi Aradului caută sprijin din partea cât mai multor aleşi din toată ţara, să pună presiune pe Avocatul Poporului, astfel încât acesta să reclame la Curtea Constituţională a României (CCR) ordonanţa de urgenţă. Miliarde de lei dispar din bugetele primăriilor, odată cu reducerea impozitului pe venit. Numai Iaşiul pierde aproape 100 de milioane de lei. Câteva zeci de milioane de lei se duc şi de la Arad.

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, membru PSD, suspendat din toate funcţiile de conducere după ce a criticat Ordonanţa 13 a Guvernului Grindeanu, vrea să dea în judecată Guvernul Tudose. Primarul a anunţat, marţi, că va cere instanţei să nu se aplice ordonanţa cu privire la modificările Codului fiscal. El a afirmat, pentru News.ro, că ordonanţa emisă săptămâna trecută de Guvern va avea ca efect umilirea administraţiilor locale faţă de centru şi că, pentru a obţine bani, va trebui să te "căciuleşti" în permanenţă. "Mi se pare cel puţin deplasat faptul că nu s-a ţinut cont de documentul emis de către Consiliul Fiscal asupra proiectului de ordonanţă de urgenţă, care precizează la pagina şase: reducerea masivă a veniturilor prin impozitul pe venit va vulnerabiliza foarte mult poziţia financiară a autorităţilor locale, foarte multe dintre acestea având un grad mare de dependenţă de sumele defalcate din impozitul pe venit. Pentru Iaşi, înseamnă 40 la sută din veniturile proprii, 20 de milioane de euro, 96,5 milioane lei, care vor avea, desigur, o reacţie imediată asupra programelor de investiţii. Cred că este un experiment fiscal, nu este nici măcar o revoluţie sau o reformă fiscală", a declarat Mihai Chirica, citat de Digi 24.

Şi Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, este extrem de nemulţumit de deciziile Executivului. "Noi lucrăm la document, ne-am asumat, câteva primării, să lucrăm. Fiecare primărie îşi va completa şi valoarea de pierdere. Ca alăturare în mecanism sunt foarte multe primării. Vom vedea la sfârşit câte au curajul să dea drumul la acest material, pentru că, trebuie să fim sinceri, pe primăriile PSD sunt presiuni în acest moment să nu participe la demersul nostru de a face o presiune pe Avocatul Poporului", a afirmat edilul.

Dan Niţă, primarul comunei Miroslava, a declarat pentru Digi 24 că susţine demersul edilului ieşenilor: "Prin ceea ce a făcut Guvernul României, comuna Miroslava va fi păgubită de aproximativ 1,5 milioane de euro. Eu nu mai am încredere în ceea ce promite Guvernul. Susţin demersul Primăriei Iaşi".

Ordonanţa de Urgenţă privind Codul Fiscal este criticată de administraţiile locale, care spun că prin reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută va scădea drastic bugetul primăriilor şi, implicit, nu vor mai fi bani de investiţii, existând chiar riscul ca unele administraţii să intre în incapacitate de plată.

Şi PNL a solicitat, luni, Avocatului Poporului să conteste la CCR Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal.

Citit 1388 ori Ultima modificare Marți, 14 Noiembrie 2017 23:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.