Biserica de lemn din Urși, premiată în Europa

Biserica de lemn din Urși, premiată în Europa

Pro Patrimonio
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Biserica de lemn din Urși a fost desemnată printre câștigătorii ediției de anul acesta a Premiilor Europene pentru Patrimoniu, la categoria Conservare. Anunțul a fost făcut în cadrul unui eveniment online organizat de Comisia Europeană și de Europa Nostra, potrivit culturaladuba.ro.

Juriul, format din experți independenți, care a analizat proiecte din 30 de țări europene, și-a motivat decizia astfel: "Conservarea Bisericii de lemn din Urși s-a desfășurat într-o regiune izolată, cu resurse limitate și cu implicarea îndeaproape a comunității locale. Proiectul a condus la o înțelegere mai profundă a valorii patrimoniului și la o mai bună gestionare a acestuia la nivel local. Aceasta este o abordare exemplară a conservării construcțiilor vulnerabile".

Alături de biserica vâlceană, la categoria Conservare au mai fost premiate alte șapte proiecte, depuse de țări precum Belgia, Spania sau Danemarca. Mai mult, grație distincției, proiectul de conservare a Bisericii de lemn din Urși intră și în cursa pentru Premiul Publicului.

Biserica de lemn din Urși (Vâlcea) face parte din proiectul "60 de biserici de lemn", desfăşurat de Fundaţia Pro Patrimonio. Ea a fost construită între anii 1757 și 1784, însă a rămas abandonată după ce în sat a fost ridicat un nou lăcaș de cult. În 2010, după zeci de ani în care biserica a fost neglijată, bolta s-a prăbușit peste altar. Ordinul Arhitecților din România și Fundația Pro Patrimonio au organizat o serie de evenimente pentru strângerea de fonduri necesare lucrărilor de restaurare.

Citit 464 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Iunie 2021 02:21

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro