Sfatul medicului De ce nu facem un copil?

Sfatul medicului De ce nu facem un copil?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii trebuie să ştie că pentru această investigaţie, histeroscopia, nu trebuie să plece din oraş, pentru că la Galaţi se face histeroscopie *

Sper că am reuşit, în discuţiile anterioare, să le transmit celor care nu reuşesc să aducă pe lume un copil ideea cea mai importantă pentru rezolvarea problemei lor: ca să poţi trata o afecţiune, mai întâi trebuie să-i găseşti cauza. Doar aşa se poate trata eficient o stare anormală a organismului uman.

Aşadar am investigat bărbatul din cuplu (spermograma, spermocultura), am investigat aparatul reproducător feminin din punct de vedere funcţional (“echipament” hormonal) şi anatomic (ecografie, histerosalpingografie), am tratat eventualele infecţii care pot sta în calea fertilizării cu succes. Toate acestea au fost înfăptuite cu ajutorul unor analize de sânge şi ale altor produse ale organismului, cu ajutorul unor aparate care ne-au arătat,  mai mult sau mai puţin direct, cum arată funcţia noastră de reproducere.

Exista, însă, metode foarte puţin invazive care ne permit să vedem cu proprii ochi în interior. Explorarea se numeşte histeroscopie, adică vedere în interiorul uterului.

Cameră de luat vederi în uter

Mintea omului nu are şi nu va avea niciodată linişte. Din dorinţa de a vedea cu ochii acolo unde, în urmă cu nişte ani, nici nu se putea spera vreodată ca se va putea pătrunde, a fost inventat un aparat care introduce o camera de luat vederi prin vagin în colul uterin şi de acolo în uter. Ginecologul (căci el este cel care poate manevra acel aparat în urma unor cursuri şi exerciţii care să-i ofere manualitatea necesară) vede şi poate înregistra aspectul colului şi al uterului pe interior. Vede orificiile tubare, vede dacă există formaţiuni care obturează aceste orificii, şi astfel împiedică spermatozoizii să pătrundă în trompa uterină pentru a se întâlni cu ovulul.

Ceea ce este mult mai important decât vizualizarea acestor stări este posibilitatea de a le trata cu ajutorul histeroscopiei. Multe situaţii patologice sunt diagnosticate histerosalpingografic şi vizualizate şi rezolvate histeroscopic.

Astfel se pot îndepărta polipii uterini, se pot desface sinechiile uterine (zone în care pereţii uterului sunt “lipiţi” şi care nu permit aşezarea unei sarcini), se pot rezeca septuri uterine, adică structuri anormale din uter cu care femeia se naşte şi care compartimentează uterul făcându-l inapt de a adăposti produsul de concepţie. Toate acestea nu erau posibile până la apariţia histeroscopiei.

Mai mult, manevra nu necesită spitalizare îndelungată, ea fiind efectuată sub anestezie locala sau generala, în funcţie de decizia pe care o ia echipa alcătuită din ginecolog, anestezist şi, nu în ultimul rând, pacienta. Pacienta poate vedea toată intervenţia, pentru că aceasta este înregistrată şi stocată pe un compact disc sau pe orice alt mediu, şi astfel ele sunt păstrate.

Se face şi la Galaţi!

Gălăţenii trebuie să ştie că pentru această investigaţie nu trebuie să plece din oraş, pentru că la Galaţi se face histeroscopie. Există şi experienţă în domeniu, adică nu este un pionierat, cu toate că nu s-a prea mediatizat această experienţă a ginecologilor noştri. De ce nu s-a mediatizat? Poate dintr-un sentiment de modestie pe care ni l-am impus noi înşine, din cauza modului eronat în care societatea îşi preţuieşte valorile în ultimul timp, şi spun asta  NU NUMAI cu gândul la medici.

Nu e locul aici, dar cred că ar fi utilă pentru noi toţi o dezbatere publică despre oameni şi frumuseţea lor. Frumuseţe care se ascunde adânc în fiecare, în loc să emane vulcanic şi să atragă tot mai multă frumuseţe. Ca o pată de ulei…? Nu-i aşa?

Dr. Liliana Docan

Citit 14981 ori Ultima modificare Vineri, 21 Octombrie 2011 20:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.