Românii CĂLĂTORESC mai mult faţă de acum zece ani

Românii CĂLĂTORESC mai mult faţă de acum zece ani
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Numărul persoanelor care nu pleacă în vacanţă s-a redus la jumătate, în ultimii 10 ani, iar jumătate din populaţie pleacă în vacanţe interne, în timp ce turismul extern aproape s-a triplat, arată studiul unui tur-operator. "Analizăm piaţa de turism periodic. Turismul românesc s-a dezvoltat spectaculos în ultimii 10 ani, românii călătoresc mai mult şi sunt mult mai avizaţi ca în trecut", a declarat Adrian Voican, iniţiatorul sondajului, directorul tur operatorului şi preşedintele comisiei de marketing a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

De asemenea, în ultimul deceniu, persoanele cu venituri mici (sub 200 euro/persoană) au contribuit cu cea mai mare creştere la consumul turistic, fapt datorat ofertelor speciale de tipul „înscrieri timpurii”, bazate pe reduceri pentru achiziţia din timp a biletelor, oferte care nu existau înainte. În schimb, persoanele cu venituri mai mari şi-au păstrat consumul turistic, renunţând totuşi la vacanţele extravagante de tip „once in a life time” (o dată în viaţă).

„Consumul intern rămâne constant la pragul de 50 la sută din total populaţiei, dar se dezvoltă accelerat turismul extern şi vacanţele mixte (intern + extern). Apetitul românilor pentru vacanţele externe a crescut de două ori şi jumătate în ultimii zece ani, de la 9 la sută în 2004, la 24 la sută în 2014. Mai mult, unul din trei turişti români apelează la serviciile unei agenţii de turism pentru a cumpăra o vacanţă”, spune Adrian Voican.

În anul 2014, jumătate dintre cei care au plecat în vacanţă s-au informat despre destinaţii prin internet, 30 la sută prin agenţii şi 20 la sută prin prieteni. Conform aceluiaşi studiu, bugetul de vacanţă/familie de sub 1.000 lei este alocat de 11 la sută dintre turişti în 2015, faţă de 34 la sută în 2005, în timp ce o sumă de peste 4.000 lei este alocată de 17 la sută dintre turişti, faţă de 5 la sută în 2005.

Citit 1771 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 03:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.