Cât îi COSTĂ pe gălăţeni o VACANŢĂ în cele mai frumoase locuri din România

Cât îi COSTĂ pe gălăţeni o VACANŢĂ în cele mai frumoase locuri din România
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Printre cele mai reuşite vacanţe se numără cele pe care le petreci în locuri pe care nu le-ai mai văzut în realitate, unele unice în Europa sau chiar în lume. Da, o astfel de excursie o poţi face în România. De exemplu, vă recomandăm să vedeţi Cascada Bigăr, declarată cea mai frumoasă din lume, sau Lacul Albastru, unic în Europa, prin faptul că îşi schimbă culoarea. Ce-i drept, acestea sunt situate în zone îndepărtate de Galaţi, însă efortul merită toţi banii: găsiţi acolo peisaje de vis şi istorii interesante.

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr, din judeţul Caraş-Severin (la 12 kilometri de localitatea Bozovici), a fost declarată în anul 2013, de site-ul „The World Geography“, drept cea mai frumoasă din lume. Din cele opt cascade menționate, din SUA, Filipine sau Australia, cea din România uimeşte prin spectacolul oferit de firele de apă ce izvorăsc de la 200 de metri altitudine şi se varsă în râul Miniş, de pe o stâncă acoperită cu muşchi. Faimoasa publicaţie „Huffington Post” a numit cascada „un loc magic, desprins parcă din basme”.

Cum se ajunge la cascadă. Pentru a vedea această minune a naturii, trebuie să mergeţi cu autoturismul personal, pentru că este cea mai simplă variantă. De la Galaţi până la Reşiţa sunt în jur de 700 de kilometri, ceea ce înseamnă cam zece ore de condus şi peste 300 de lei cheltuiţi pentru combustibil. Odată ce ajungeţi în zonă, lângă indicatorul Paralela 45, la marginea Drumul Naţional 57B, veţi vedea intrarea în Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa, iar după 100 de metri de mers pe jos ajungeţi la frumoasa cascadă Bigăr.

Un lac de poveste

La trei kilometri de Baia Sprie, în judeţul Maramureş, se află Lacul Albastru, singurul lac din lume care îşi schimbă culoarea în funcţie de lumină şi de oamenii care înoată în el. Acesta s-a format prin prăbuşirea unei galerii miniere de exploatare de pe filonul Domnişoara, în anii 1919 - 1920, unde de-a lungul timpului s-a colectat apă de ploaie. Datorită solubilizării compuşilor sulfuroşi, apa are culoarea verde-albăstrui, uneori cu reflexe de smarald. Lacul are o adâncime de patru metri, iar distanţa de la un mal la altul este de 50 metri.

Oamenii locului spun poveşti minunate despre lac, cum că el ar comunica cu Marea Neagră prin vechi galerii subterane prăbuşite. Legendele susţin că mina prăbuşită este foarte adâncă, iar deschiderea plină de apă a lacului nu ar acoperi decât o mică parte din ea.

În nicio altă ţară din lume nu mai există un lac care să îşi schimbe culoarea în funcţie de lumină sau de oamenii care înoată. Când mai multe persoane înoată în lac, acesta îşi schimbă culoarea de la o nuanţă puternică de verde care bate uşor spre albastru într-un albastru puternic.

La câteva minute distanţă, mergând pe o potecă bătătorită, se ajunge pe o culme cu o panoramă deosebită asupra oraşului Baia Sprie. Turiştii pot vedea o prăpastie ce se întinde pe zeci de metri, creată tot în urma prăbuşirii unor galerii de mină, numită Crăpătura Zorilor.

Cum se ajunge la destinaţie. De la Galaţi la Baia Sprie, aveţi un drum de circa 600 de kilometri. Tot în jur de zece ore durează călătoria cu maşina personală, iar pentru benzină trebuie să scoateţi din buzunar 270 de lei. Pentru a ajunge în aria protejată, se pleacă din centrul oraşului Baia Sprie, apoi se urcă, prin spatele bisericii catolice, pe o stradă care ne conduce până la liziera pădurii. De aici, poteca urcă în serpentine până la lac. Traseul se parcurge în 45 - 60 de minute.

Biserica de sub lac

Un alt loc interesant, plin de istorie, care merită văzut măcar o dată în viaţă, este biserica de sub lac, sau din lac, cum i se mai spune. Aceasta este situată în satul Beliş, judeţul Cluj, şi iese la iveală în perioadele secetoase, din adâncurile lacului de acumulare Beliş-Fântânele. Biserica romano-catolică a fost construită în 1913 de magnatul Ioan Urmanczy şi este singura dovadă a existenţei satului Beliş în străvechea vatră. Pe zidurile biserici din lac se mai pot vedea şi astăzi picturile ce reprezintă îngeri şi scene biblice. Cu mai bine de 40 de ani în urmă, înainte ca lăcaşul de cult să fie înghiţit de apă, se spune ca acesta era vizibil din orice parte a satului, fiind construit pe un deal înalt, pentru a fi mai aproape de cer.

Povestea care s-a ţesut în jurul bisericii de sub lac spune că, prin anii ’70, un zvon a ajuns la urechile locuitorilor, cum că după crearea barajului de la Fântânele, o viitură puternică putea şterge satul Beliş de pe hartă. Zvonul a ajuns până la Bucureşti, iar comuniştii au hotărât să ridice în acel loc un baraj, care să oprească apa. Astfel, sătenii au fost obligaţi să se mute. Biserica a fost şi ea foarte repede evacuată, rămânând în urmă doar zidurile. La puţin timp, apa a năvălit în satul Beliş, inclusiv peste biserică.

Dacă ajungeţi în zona Beliş - Fântânele, mai puteţi vizita Peştera Urşilor, Piatra Ponorului, Cheile Galbenei şi Izbucul Galbenei, biserica fortificată de la Văleni şi cetăţile Radesei.

Localitatea Beliş se află la 77 kilometri de municipiul Cluj-Napoca. Până acolo, aveţi de parcurs cam 570 de kilometri, asta însemnând nouă ore de condus.

Citit 5859 ori Ultima modificare Joi, 14 Ianuarie 2016 03:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.