Primul muzeu SUBACVATIC din Europa

Primul muzeu SUBACVATIC din Europa
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe insula Lanzarote, din Insulele Canare, Spania, a fost inaugurat primul set de sculpturi ca parte a primului muzeu complet subacvatic din Europa.

Muzeul este situat în largul coastelor Lanzarote, la o adâncime de 12-14 metri, şi prezintă lucrările artistului britanic Jason de Caires Taylor, care şi-a creat lucrări similare în Cancun (Mexic) şi în Grenada (Caraibe). Sculpturile expuse includ mai multe figuri umane care reprezintă persoane ocupate cu telefoanele mobile sau care merg pe jos, fac fotografii sau selfie.

O altă instalaţie intitulată "pluta Lampedusa" înfăţişează o barcă cu oameni ce aşteaptă disperaţi tratament şi ajutor, reprezentând criza refugiaţilor în curs de desfăşurare. Sculpturile subacvatice vor atrage, în cele din urmă, promovarea şi creşterea plantelor şi animalelor, simbolizând relaţia de simbioză dintre oameni şi natură.

O mulţime de vietăţi maritime îşi caută adăpost de prădători, astfel încât acestea se apropie în mod natural de obiectele scufundate.  Echipa lui Taylor alege numai locurile pe care le descrie ca fiind "sterpe şi pustii". Uneori, sculpturile sunt poziţionate astfel încât să ademenească turiştii departe de zonele fragile şi periculoase.

Sculpturile sunt realizate dintr-un tip foarte inert de ciment marin, proiectat să dureze timp de sute de ani. Se evită utilizarea metalelor, deoarece acestea sunt corozive şi poluează mediul înconjurător.

"Cu cât mai mult timp se vor afla sub apă, cu atât mai gros va fi stratul de calciu depozitat, astfel încât acestea vor începe să se facă, cu timpul, de nerecunoscut”, a declarat artistul britanic Jason de Caires Taylor. (Sursa: descopera.ro)

Citit 1877 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2016 01:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.