Portul legal de creier
Foto: Ilustraţie: Monzanette

Portul legal de creier
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru astăzi aţi scris voi. Ar fi păcat de comentariile postate zi de zi cu atâta risipă de inspiraţie. În multe cazuri, cititorii noştri sunt cel puţin la fel de acizi ca şi noi.

Politică pe faţă şi pe dinăuntru

Cei mai biciuiţi - oamenii politici. Pe cât mai sus funcţia, pe atât mai sarcastic.

Preşedintele CJ, doctorul Bacalbaşa, văzut de Electorul păcălit: „să ştii că n-ai umor deloc. Râde lumea de cum arăţi, nu de ce spui.” Iar un băsist îl ia francofonic peste picior vizavi de cazul Doboş: „nu are acum niciun comentariu d-ăla în stil humoir noir pentru ştirile de la ora 5?”

Nici „Măria-Sa, Marius Stan” - cum îl alinta Marius Stănică - nu scapă: „E gol pe dinăuntru ca o minge de fotbal!” susţine Axon. Replică Liposucţie fiscală: „Este gol, cum zici, dar plin de «presiune» şi mai ales orgoliu”. Iar Inginerul Costel reclamă Noul Galaţi cu vechii funcţionari: „a apărut o nouă organigramă, cu aceiaşi oameni mixaţi în alte posturi”.

Paleta puterii e completată cu un sfat de la jos nepotismul pentru pecistul Avram: „să îşi facă sex-shop politic!” Sentinţa lui DoRmi: „nu mă deranjează că ei se consideră prea deştepţi, ci că ne taxează pe noi drept proşti”.

Administraţie fără aberaţie

Penalizările abundă, România e „o ţară unde plus valoarea o reprezintă PENALITATEA” cum afirmă Rică vizavi de facturile APATERM. Nu scăpăm nici noi, ironizaţi pentru un titlu exultat: „un anunţ şocant de la Direcţia de Sănătate Publica ar fi acela că în sănătatea publică se petrece ceva curat şi legal” – Dinu.

Tunelul pe sub Dunăre e cel mai comentat.

Costy e doar realist – „nu suntem în stare să reparăm un tunel feroviar gata făcut, se lucrează la el de 20 de ani”. Iar Kasanova dezvoltă: „deviem circulaţia pe Faleză că nu suntem în stare să astupăm inginereşte o groapă, ne ia decenii să renovăm o sală de sport, nu avem un cinematograf, dar vom avea tunel? Ăla care a scos aşa ceva pe gură trebuie arestat pentru port ilegal de creier!”

Baronul von Munhausen încheie magistral: „Canalul Mânecii la Galaţi! Dar mai bine facem tunelul în sens invers, să ne scoată la Paris”.

Viziuni în culoarea locală

Când vine vorba de proiecte pe finanţări externe, Florin contribuie la un proiect de reabilitare a blocului G4: „să se prevadă grajduri pentru adăpostirea cailor şi căruţelor, camere speciale pentru depozitat PET-uri, rastele pentru cuţite şi bâte, foişor pentru grătar, ring pentru dansuri, loc de dat cu capul atunci când se consumă prea mult alcool, vreo 4-5 magazine prevăzute cu caiete, punct de prim ajutor pentru înjunghiaţi şi punct de înmatriculare al autovehiculelor aparţinând Bulgariei.”

Civism mioritico-revanşard

Caragiale de 2013 e cinic: „gropile au menirea de a te mai trezi la realitate (…) niciodată nu iţi vei putea permite o vilă cu set complet de gropi la poartă!”

Drum bun, vise, vise e pragmatic: „„Şmecher rural, schimb BMW impecabil , ţinut în garaj la vilă, parfumat , aranjat cu briz-bizuri, cu CATÂR sau MĂGAR tânăr, învăţat la călărit, nu prea gras, de rasă bună, dantură sănătoasă. Sunt nevoit , din cauza drumurilor.”

Comentatorii se pricep şi la (in)justiţie. Bunăoară, Gălăţean combate, luând partea avocaţilor rămaşi fără spaţiu: „Multitudinea de birouri ale procurorilor a rămas la fel. Deci la Galaţi are loc în Palatul de Justiţie doar acuzarea. Apărarea şi aşa e inutilă în statul de tip mafiot (…) Băsescule, chiar dacă ţi-ai făcut armata din procurori, într-o zi o să ai foarte mare nevoie de un avocat!”

Cultură din gură-n gură

Nici poetul Ion Zimbru nu scapă de admiratori. Un comentariu literar ironico-ludic în 4.000 de semne la un poem de numai patru strofe. Spicuim din Om cu prea mult timp liber: „Poetul îndrăgostit devine peştele doamnei şi se arată dispus să o «închirieze», şi la răspunsuri, şi la întrebări, pe tarife la care nu face referire, probabil negociabile.”

În loc de semnătură

Colţosul de ALFAR îi răspunde lui Gălăţean, nemulţumit de semnătura exclusiv pamfletică a rubricii de faţă: „autorul acestui articol e mă-ta! (cu cratimă!, n.n.) Nu te-ai prins? Eu întotdeauna încerc sa aflu CE scrie într-un articol, nu CINE l-a făcut. Tu pari un simplu vânător de oameni. Dacă nu ştii cine l-a scris nu ştii pe cine să înjuri! Aşa-i?”

Cititorul consemnator

Citit 16472 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2013 20:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.