Marius Manole, într-un spectacol despre corupţie, la Galaţi
Foto: Andrei Gîndac

Marius Manole, într-un spectacol despre corupţie, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Unul dintre cei mai apreciaţi actori de teatru de la ora actuală, Marius Manole, alături de Şerban Pavlu, va urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, miercuri 17 aprilie, începând cu ora 19,00, cu un spectacol de care toţi avem nevoie pentru a ne crea noi repere despre vremurile în care trăim - "Demnitate", în regia autorului, Ignasi Vidal, un dramaturg spaniol care se joacă cu succes pe toate scenele lumii.

Personajele principale sunt doi politicieni, foarte buni prieteni încă din adolescență, care au pornit împreună la drum, uniți de aceleași idealuri, într-un partid care promova schimbarea într-o societate din ce în ce mai dezamăgită de clasa politică. Însă, pe parcurs, cei doi au ales căi diferite pentru a-și atinge obiectivele. Francisco, liderul partidului, și-a construit o imagine publică de cetățean onest și este candidatul favorit la funcția de prim ministru; Alejandro, cel răspunzător cu organizarea în cadrul partidului, vizează postul de vice prim ministru. S-ar putea spune ca Francisco este imaginea, iar Alejandro cel care se ocupă de lucrurile administrative.

„Demnitate“ vorbește, bineînțeles, despre corupție – fără a sări însă la gâtul clasei politice: corupția este în condiția umană – dar, în același timp, vorbește despre idealuri, prietenie, angajamente, loialitate, ambiție, lăcomie, trădare; și, desigur, despre demnitate. Treptat, atmosfera se încinge într-un crescendo din ce în ce mai amețitor, ies la iveală secrete bine păzite, cărțile încep să fie date pe față, măștile cad, și fiecare își delimitează din ce în ce mai clar poziția și își marchează intențiile până întru-un punct în care, după câteva răsturnări de situație de-a dreptul imprevizibile și perturbatoare, situația devine explozivă și se îndreaptă spre un final feroce și neașteptat .

Protagoniștii trebuie să decidă într-un moment critic în viața lor, ce este mai important pentru ei. Loialitatea față de prieten, sau demnitatea individuală? Ce să trădeze – prietenul care i-a însoțit până în acel moment sau ideea care a stat la baza celor mai adânci convingeri ale lor?

Autorul piesei, Ignasi Vidal susţine că spectacolul nu este despre politică: "Ceea ce am făcut a fost să reflectez asupra convingerilor mele, a credinţei mele de neclintit în democraţie ca singura cale posibilă pentru rezolvarea problemelor de la nivelul societăţii, în general, şi de la nivelul individului, în particular".

Citit 2059 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2019 13:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.