Evaluaţi acest articol
(11 voturi)
2 comentarii

Românii care au fost angajaţi cu acte în regulă cel puţin un an în străinătate au dreptul să solicite pensie de la statul respectiv. Cetăţenii români pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş şi pensie anticipată sau pe caz de boală.

Pensia europeană este calculată în dependenţă cu legile statului în care solicitantul a muncit şi cotizat, iar toate contribuţiile sunt cumulate, pentru a se obţine o singură pensie. Aceasta poate fi primită în lei sau euro, în funcţie de locul unde se află persoana pensionată.

Românii care au lucrat în mai multe state UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite de la Casa Judeţeană de Pensie, din judeţul cu rezidenţa permanentă. Obligatoriu este ca solicitantul să aibă vârsta pentru ieşirea la pensie, conform legii din România, caz în care se va calcula vechimea de muncă pe teritoriul din România. Dacă, în momentul solicitării pensiei, cetăţeanul român se află în alt stat european, acesta trebuie să aibă anii de ieşire la pensie din ţara respectivă. Astfel, îi va fi calculată vechimea de muncă regulară de pe acel teritoriu.

Condiţia de bază este ca solicitantul să-şi fi plătit cel puţin un an contribuţiile pe teritoriul statului de la care vrea să beneficieze de pensie.

Totodată, românii stabiliţi definitiv în străinătate pot depune dosarul direct în ţara în care se află, iar acolo vor fi calculaţi şi anii munciţi în România. Mai mult, pensia din ţara noastră poate fi transferată definitiv în orice alt stat european.

Citit 4600 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2016 02:46

2 comentarii

 • postat de alla Marți, 09 Februarie 2016 01:23 82.78.127.*** Link la comentariu
  0
  2

  Pentru a putea ieşi la pensie, în conformitate cu legislaţia italiană din domeniu, trebuie să îndepliniţi una din următoarele condiţii, expuse în mod foarte sintetic:

  - Condiţie pentru obţinerea pensiei pentru vechime în câmpul muncii: 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta persoanelor;

  - Condiţii pentru obţinerea pensiei de bătrâneţe în sistemul de contribuţii:

  femeile care au împlinit vârsta de 60 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;

  bărbaţii care au împlinit vârsta de 65 de ani, dacă au cel puţin 5 ani de contribuţii efective;

  persoanele care au în total 40 de ani de contribuţii, indiferent de vârsta acestora;

  Raportează
 • postat de szekely maria pe facebook marta szekely Luni, 08 Februarie 2016 22:15 79.26.218.*** Link la comentariu
  1
  1

  sint foarte bucuroasa sa aud vestea cu pensionarea celor ce suntem la munca afara, ptr ca cotizez 5 cinci ani in italia si sunt pensionata in rominia, pensia care nu/mi ajunge dupa 32 de ani de munca, fiind penalizata la calculul pensiei de statul roman ptr ca am fost de 2 ori in somaj si somaj tehnic, in urma carei penaliz am piedut 1/3 din pensia cuvenita. asa mi/am luat lumea in cap si lucrez cu contract din 2010 si trag ptr pensia din aceasta tara ca sa pot completa pe cel de acasa cind nu mai sunt buna de munca. am 60 de ani stiti cumva la ce virsta pot iesi in pensie de aici din italia? multumesc anticipat daca puteti sa.mi dati un raspuns, marta/ maria szekely, roma

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.