Cum să obţii PENSIE dacă ai muncit într-un stat UE

Cum să obţii PENSIE dacă ai muncit într-un stat UE
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Românii care au fost angajaţi cu acte în regulă cel puţin un an în străinătate au dreptul să solicite pensie de la statul respectiv. Cetăţenii români pot primi pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş şi pensie anticipată sau pe caz de boală.

Pensia europeană este calculată în dependenţă cu legile statului în care solicitantul a muncit şi cotizat, iar toate contribuţiile sunt cumulate, pentru a se obţine o singură pensie. Aceasta poate fi primită în lei sau euro, în funcţie de locul unde se află persoana pensionată.

Românii care au lucrat în mai multe state UE pot beneficia de pensia comunitară, pe care trebuie să o solicite de la Casa Judeţeană de Pensie, din judeţul cu rezidenţa permanentă. Obligatoriu este ca solicitantul să aibă vârsta pentru ieşirea la pensie, conform legii din România, caz în care se va calcula vechimea de muncă pe teritoriul din România. Dacă, în momentul solicitării pensiei, cetăţeanul român se află în alt stat european, acesta trebuie să aibă anii de ieşire la pensie din ţara respectivă. Astfel, îi va fi calculată vechimea de muncă regulară de pe acel teritoriu.

Condiţia de bază este ca solicitantul să-şi fi plătit cel puţin un an contribuţiile pe teritoriul statului de la care vrea să beneficieze de pensie.

Totodată, românii stabiliţi definitiv în străinătate pot depune dosarul direct în ţara în care se află, iar acolo vor fi calculaţi şi anii munciţi în România. Mai mult, pensia din ţara noastră poate fi transferată definitiv în orice alt stat european.

Citit 5194 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2016 02:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.