Care sunt paşii pentru obţinerea unui paşaport

Care sunt paşii pentru obţinerea unui paşaport
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Perioada verii e marcată întotdeauna de aglomeraţia de la ghişee, caracteristică lunilor de vacanţă. Toată lumea îşi doreşte să scape de agitaţia oraşului, alegând, de cele mai multe ori, sejururi în afara ţării. Astfel, mulţi aleg să îşi facă paşaport, pentru cazul în care vor dori să călătorească în afara Uniunii Europene.

Aşa că, dacă aveţi deja planuri de vacanţă şi aveţi nevoie de paşaport, atunci trebuie să ştiţi care sunt actele de care aveţi nevoie, pentru ca totul să meargă strună.

Paşaportul simplu electronic 

Acest document are o valabilitate de cinci ani pentru cetăţenii români majori şi pentru minorii de peste 12 ani, şi de trei ani, pentru minorii care nu au împlinit această vârstă. Pentru a putea intra în posesia documentului trebuie să depuneţi actele necesare la ghişeului serviciului de paşapoarte din raza de domiciliu, sau la oficiile consulare sau ambasadele României din ţara unde solicitantul, cetăţean român, este rezident.

Astfel, actele care trebuie să însoţească cererea pentru acest tip de paşaport, când solicitantul este major sunt: cartea de identitate, în termen de valabilitate şi în fotocopie, ori după caz, cartea de identitate provizorie însoţită de certificatul de naştere în original şi în fotocopie şi dovada achitării taxei. 

Pentru minorii care nu au împlinit 14 ani sunt necesare certificatul de naştere în original şi în fotocopie, actele de identitate a părinţilor, chitanţa care dovedeşte că s-a achitat taxa pentru paşaport, completată cu numele minorului, şi procură sau hotărâre judecătorească, în cazurile în care solicitarea se face de către un singur părinte, sau reprezentant legal precum şi în alte situaţii speciale, actul de deces al părintelui atunci, când cererea este formulată de părintele supravieţuitor sau reprezentantul legal, în original.

Minorii care au împlinit 14 ani trebuie să prezinte cartea de identitate, declaraţii de acord date de părinţi, hotărâre judecătorească sau, după caz, act de deces, când declaraţia este dată doar de unul dintre părinţi, dovada plăţii taxelor pentru paşaport, precum şi paşaportul anterior, dacă există. În toate cazurile, minorul pentru care se solicită paşaport trebuie să fie prezent în momentul depunerii actelor.

Taxele pentru paşaportul simplu electronic pentru minorii sub 12 ani este de 234,00 lei cu o valabilitate de trei ani. Pentru majori şi minori peste 12 ani, taxa este de 258,00 de lei. 

Paşaportul simplu electronic se eliberează, conform legii, în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare (de regulă, paşaportul ajunge la solicitant în termen de 14 zile).

Paşaportul simplu temporar 

Dacă trebuie să călătoriţi urgent, nu mai aveţi file în paşaportul vechi pentru vize şi stampile, ori dacă apare o altă situaţie, în care timpul nu vă permite să aşteptaţi eliberarea unui paşaport electronic, atunci puteţi opta pentru unul temporar. Acesta are o valabilitate de 12 luni şi se eliberează în termen de cel mult trei zile lucrătoare (uneori poate fi ridicat chiar în decurs de două ore). Pentru eliberarea unui astfel de paşaport, aveţi nevoie de următoarele documente: persoanele majore trebuie să depună cartea de identitate în original şi în fotocopie, dovada achitării taxelor şi paşaportul anterior, dacă există. Minorii care nu au împlinit 14 ani au nevoie de o cerere, întocmită de părinţi sau de tutorele legal, care să fie însoţită de certificatul de naştere în original, documente de identitate ale părinţilor, dovada achitării taxelor, paşaportul anterior, dacă există, şi două fotografii color identice de 3,5 x 4,5 pe fond alb. Minorii între 14 şi 18 ani, vor formula o cerere care va fi însoţită de cartea de identitate în termen de valabilitate, în original şi în fotocopie, dovada plăţii taxelor şi paşaportul anterior, dacă există. Taxa pentru eliberarea paşaportului temporar, atât pentru persoanele majore, cât şi pentru cele minore este de 96,00 de lei. 

Citit 13400 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iulie 2017 19:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.