Constantin Frosin - "prinţ al francofiliei şi francofoniei"

Constantin Frosin - "prinţ al francofiliei şi francofoniei"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Re/cunoscut în Franţa pentru traducerile sale, prof. univ. Constantin Frosin (Doctor în Filologie Magna cum Laudae, cu o teză condusă de academicianul Eugen Simion), scriitor, a lansat recent, la Târgul Internaţional de carte Gaudeamus - Bucureşti, patru volume! Prolificul traducător prezenta acum, la editura ePublishers Bucureşti volumul de peste 600 pagini de critică literară şi cronici „Au hasard de mes lectures” şi o culegere de eseuri: „Au fil de mes idées. Autrement sur la traduction”.

La acelaşi târg-eveniment, prezenta şi cărţile de poeme ele Veronicăi Stănei şi Vasile Poenaru, traduse în franceză pentru aceeaşi editură; tot el traducea şi un volum al scriitorului Mihai Prepeliţă, cel propus în 2011 la Premiul Nobel pentru Literatură de către Fundaţia Academia DacoRomână.

O ediţie din 2014 din „„Au fil de mes idées” se bucurase, un an mai târziu, de aprecierile profesorului Giovanni Dotoli: o carte „pe care ar trebui să o cunoaşteţi să o citiţi şi să o recitiţi”. Gionanni Dotoli, profesor de Franceză la Universitatea Bari Aldo Moro, scriitor şi cercetător,  directorul prestigioasei reviste de critică „Revue européenne de recherches sur la poésie”, arăta că volumul se înscria perfect în specificul revistei sale: „un text cu viziune largă, europeană, în dialog. (…) Constantin Frosin se remarcă drept un prinţ al francofiliei şi al francofoniei".

Cariera cu greutate

Ca să nu îi dăm în serial recunoaşterile de-o viaţă, să notăm măcar că e membru titular în: l’Académie Francophone Paris – Chambéry, Académie Internationale Francophone - Bordeaux, a primit Medalia de Aur Academiei Internaţionale Lutèce-Paris, e Cavaler de Onoare al Ordinului  naţional francez pentru Arte şi Litere, are Premiul “Ioan Alexandeu” pentru Traducere, Cavaler al Ordinului “Meritul Cultural Român”, Ofiţer al Ordinului Naţional Francez Palmes Académiques.

Citit 1543 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Decembrie 2017 21:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.