„Monumentul Apărătorilor Galaţiului” va fi inaugurat cu fast. AFLĂ CÂND

„Monumentul Apărătorilor Galaţiului” va fi inaugurat cu fast. AFLĂ CÂND
Monumemtul, un dar încă "împachetat"
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Răspunzând întrebărilor unor cititori, putem spune că „Monumentul Apărătorilor oraşului Galaţi - 7 - 9 ianuarie 1918”, de la Stirex, este gata, aşteptând numai ceremonia de inaugurarea din 20 ianuarie. Pentru a da evenimentului importanţa cuvenită, cu ceremonii speciale, data inaugurării a fost stabilită după calendarul actual, adoptat abia în 1919.

Astfel, 20 ianuarie „pe stil nou”, apărea în 1918, „pe stil vechi”, drept data de 8 ianuarie - zi propusă recent drept Ziua  Galaţiului Eroic. Astfel, fiind zi liberă, se poate deplasa din Capitală un grup formidabil de reconstituire istorică, iar militarii din Garnizoana Galaţi au avut nevoie de aprobarea Ministerului Apărării pentru participare la eveniment, am aflat de la profesorul Cristian Dragoş Căldăraru, managerul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” şi, de la Bucureşti, de la dl Mircea Stoica, preşedintele formidabilei asociaţii de voluntari „Tradiţia militară”, specializată de ani buni în reconstituiri istorice, aplaudată de mai multe ori şi la Galaţi sau Tecuci.

Astfel, odată cu omagierea sacrificiilor străbunicilor noştri, inaugurarea va împlini și dorința subsemnatului, dar mai ales visul autorului „Istoriei oraşului Galaţi de la origini până în 1918”, regretatul Paul Păltănea, savant care a cerut autorităţilor gălăţene, chiar după Revoluţie, reconstruirea monumentului distrus.

Monumentul original - fotografie:

Citit 4822 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2018 11:12

23 comentarii

 • postat de Florin
  Vineri, 19 Ianuarie 2018 20:29
  90.95.57.***
  Să sperăm că și sacrificiul Regimentului 11 „Siret” din aprilie 1919 va fi comemorat cum-se-cuvine la anul și nu va continua să fie ținut sub preș ca până acum.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Serbu Leontin
  Vineri, 19 Ianuarie 2018 10:22
  198.50.200.***
  Sa faceti in asa fel incat Monumentul sa fie iluminat seara de niste reflectoare asezate la baza monumentului, din mai multe unghiuri iluminat de jos in sus, cum sunt multe monumente puse in valoare prin orasele din Europa si din lume (si ar trebui facut la fel cu cladirile de patrimoniu, acelea care inca mai sunt intregi). Si asa ar trebui facut cu toate monumentele din Galati.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Irina
  Joi, 18 Ianuarie 2018 19:26
  185.107.81.***
  Trebuia reprodus intocmai, exact cum a fost el original, dar nu au facut asta...Daca va uitati pe internet veti gasi imagini cu monumentul care in unele informatii se spunea ca era de 5 metri si in plus elementele de pe el aveau o alta configuratie, o alta asezare, nicidecum asa cum l-au facut acum. Probabil ca "desteptul" care l-a CREAT, fiindca nu-i putem spune ca L-A REPRODUS fiindca asta ar fi presupus sa-l refaca exact asa cum era initial/original, fiecare linie, fiecare curbura, fiecare ondulou dar nu a facut-o (probabil vrand sa-i dea si el o nota distincta, o nota aparte, o nota proprie precum fac manelistii cu melodiile, de unii falseaza melodiile si schelalaie aiurea crezand ca e arta muzicala) nu a REPRODUS monumentul dupa cel original ci A CREAT altul distinct dupa cum a vrut el.

  A reproduce si a crea sunt doua lucruri diferite.

  Din imaginea articolului acesta noul monument are pasarea construita cu aripile deschise in jos de parca s-ar aeza, de parca ar ateriza, pe cand pe vechiul monument, pe cel original, pasarea din varf era cu aripile desfacute larg in sus, ca si cum si-ar lua zborul, ca si cum ar pleca ea insasi la atac.

  Pai cand vrei sa "reproduci" un monument apoi "reprodul intocmai, exact cum era, ca asta inseamna a reproduce. Ca daca vrei sa-i adaugi tu o nota distincta, ceva nou, ceva aparte, ceva diferit atunci inseamna ca ai facut ceva diferit (ai creat, altceva) si nu ai reprodus monumentul.
  Daca italienii in Roma dupa ce s-ar darama Colosseumul ar construi altceva, diferit, ceva gen o arena de box? Asta nu inseamna ca ai reprodus monumentul ci ai creat altul, distinct. Cautati pe internet sa vedeti fotografii vechi, alb-negru cu monumentul original si fiti atenti cum e asezata pasarea, pozitia in care sta si mai fiti atenti si la elementele monumentului (picioare si "acoperis").

  Toti manelistii fac tot felul de "inflorituri" in melodii si se screm de parca cine stie ce arta ar fi si parerea mea este ca si aici in acest caz cel ce a construit acest monument NU L-A REPRODUS INTOCMAI PRECUM CEL VECHI, PRECUM CEL ORIGINAL, PRECUM CEL ISTORIC...CA DOAR AICI E VORBA DE ISTORIE SI DE NIMIC ALTCEVA.

  Bine ca nu a construit vreo statie spatiala din filmul Razboiul Stelelor ca apoi sa ne spuna ca "a reprodus" monumentul eroilor Galatiului si ca nava respectiva este Monumentul Aparatorilor Galatiului.

  http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2015/12/04/5661a1e37d919ed50ee352b5/646x404.jpg

  Nu stiu daca imi veti posta link-ul (ca sa va arat cum era monumentul initial, original), dar ca sa va arat ca asa este priviti pe sub celofanul acela cum sta pasarea pe monumentul nou creat si priviti apoi cum arata pe monumentul original, initial, istoric. Daca vrei sa faci o gogoasa apoi fa o gogoasa, nu fa o clatita si apoi sa o prezinti precum clatita ar fi o gogoasa. Pe monumentul nou creat parca pasarea aterizeaza, se aseaza, pe cand pe monumentul original pasarea are aripile desfacute in sus de parca si-ar lua zborul, de parca ar ataca. Si cine stie ce alte elemente diferite au trecut pe monument, pe picioarele monumentului...

  A reproduce inseamna sa-l faci intocmai asa cum era initial, original.

  Daca in loc de placinta fac tocanita si prezint tocanita ca fiind placinta asta nu inseamna ca "am reprodus ceva" ci inseamna ca "am creat ceva nou, cu totul diferit", iar istoria e istorie si trebuie REPRODUSA INTOCMAI ASA CUM A FOST, FARA NICIUN PUNCT, FIR DIFERIT.

  O SA SPUNETI CA SUNT CARCOTASA, DAR SPUNETI-MI CE TARA ADAUGA DE LA EA, DE LA SINE ELEMENTE DISTICTE, DIFERITE PE MONUMENTELE SALE CA SA LE MODIFICE?
  NICI UNA.
  1
  0
  Raportează
 • postat de Romania 1918 - 2018: 100 de ani
  Joi, 18 Ianuarie 2018 13:21
  23.129.64.***
  Se vede ca pe galateni ii intereseaza istoria, ii preocupa pastrarea valorilor si pomenirea sacrificiilor facute de strabunii nostri. Ceea ce e un lucru pozitiv, de laudat.


  Cel mai frumos lucru pe langa faptul ca acest monument a fost recladit este faptul ca a fost facut intr-un moment cum nu se poate mai bun, fara eschive, fara lamentari, fara perpetuari de scuze patetice. Un lucru facut, realizat scurt si la obiect. Iar anul 2018 va marca acest lucru in istoria acestui oras si anume ca galatenilor chiar si dupa 100 de ani "scursi" inca le mai pasa de istoria acestui oras, istoria acestor meleaguri, istoria acestei tari.

  https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/102358-un-omagiu-si-un-mic-razboi-regizat

  100 de ani, galateni, romani. Sa fiti mandri. Vom omagia la Galati cum nu se putea mai bine 100 de ani (prin recladirea acestui monument) si poate, cine stie, tot anul acesta, "anul centenarului" poate il vom omagia noi galatenii si mai si, si mai mult decat atat si prin reintregirea, in 2018, si a acelui monument de care tot vorbiti aici Monumentul Soldatului Necunoscut de pe strada Ana Ipatescu/strada Garii. Trebuie doar sa ne pese in continuare de istorie, de stramosi si sa ne pese de sacrificiile facute cu sange de inaintasii nostri din 1918 - 2018.
  100 de ani, Doamne Dumnezeule, dar iata ca inca trebuie sa luptam in continuarea pentru Romania fiindca sunt unii cu interese meschine care vor sa rupa bucati din Romania prin tot felul de autonomii si prin tot felul de marsavii doar ca sa se simta si ei ca ar fi jupani pe niste pamanturi. Poate se vor trezi unii Doamne fereste la un moment dat cu absurditatea de a cere autonomie fiecare judet din aceasta tara si atunci unde vom ajunge daca acceptam compromisuri pentru unii.


  https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/102351-inaugurarea-monumentului-aparatorilor-orasului,-un-adevarat-spectacol-national

  Aceasta suta de ani (1918-2018) intr-adevar trebuie sa fie UN ADEVARAT SPECTACOL NATIONAL iar noi galatenii trebuie sa o facem (sarbatorirea) pe masura, sa ne ridicam la nivelul asteptarilor si dupa inaugurarea cu fast a Monumentului Aparatorilor orasului Galati 7 - 9 ianuarie 1918, de la Stirex sa inauguram si reintregirirea Monumentului Soldatului Necunoscut de pe strada Garii intersectia cu strada Ana Ipatescu.

  Doamna Lucia si mie mi-a placut cum au restaurat statuia lui I.C. Bratianu din parcul "La Elice" si chiar si postamentul acelei Elice. Si urmaresc cu multa atentie articolele din presa si de pe acest ziar ca sa aflu ce alte lucruri minunate se mai fac pentru monumentele din Galati ce sper sa fie restaurate toate. Asa ar trebui sa arate toate statuile si toate monumentele din Galati(precum monumentul acesta recladit/restauratde la Stirex), inclusiv statuia lui Al. I. Cuza din porta de la Gradina Publica, ar trebui ingrijite, postamentul restaurat/reconditionat/revaruit si nu sa lasam mizeria pe ele, sa nu lasam sa se scurga mazga pe ele din cauza ca nimeni nu s-a mai ingrijit sa curete acele statui, monumente.

  1918 - 2018, Galati: va fi sarbatoare in Galati si asa si trebuie sa fie, fiindca suntem romani si ar trebui sa ne iubim tara, uniti fiind de istorie, nu sa ne certam ca prostii unii cu altii instigati si manipvlati de impostori si de manipvlatori ce au interese meschine ascunse.

  1918 - 2018, Galati: o istorie bogata a Romaniei ca stat suveran, indepentent, unitar si indivizibil.

  Romania 1918 - 2018, 100 de ani. LA MULTI ANI ROMANIA. Sa dea Dumnezeu ca dusmanii tai sa nu aiba niciodata sorti de izbanda in a destrama aceste granite ale patriei romane.
  1
  4
  Raportează
 • postat de Lucia Artemie
  Joi, 18 Ianuarie 2018 11:41
  64.113.32.***
  Poate si Viata Libera va fi prezenta la inaugurarea acestui monument de la Stirex si poate vom vedea intr-un nou articol o suita de fotografii cu monumentul, fotografii facute din toate unghiurile pentru a vedea si noi "dimensiunea" recladirii acestui monument.

  Si poate faceti un efort, niste demersuri domnule Victor Cilinca si restaurati si Monumentul Soldatului Necunoscut de pe strada Garii si sa-l restaurati/reconditionati precum a fost restaurat/ingrijit Monumentul cu statuia lui I.C. Bratianu de la Elice si asa cum a fost ingrijit/restaurat/reconditionat Monumentul "Elicea" din Parcul "La Elice", doua monumente care arata acum mult mai bine, ingrijite, restaurate precum a fost restaurata Casa Serphioti despre care ati scris a fi fost "O reuşită rară în România!", despre care ati scris a fi fost: "Minunea „învierii” unei CASE gălăţene de PATRIMONIU (FOTO)".


  Vedem acum "o noua reusita rara", o noua "Minune a „invierii” si pentru Monumentul Soldatului Necunoscut de pe strada Garii", restaurat, reintregit? O varuiala ceva (strop) trebuie dat si pe Monumentul Soldatului Necunoscut de pe strada Garii, asemenea monumentelor restaurate din parcul "La Elice". Iar Monumentul Soldatului Necunoscut de pe strada Garii sa fie completat cu acea acvila maiastra impozanta din bronz care strajuia amenintator in varful monumentului, pe vremuri.

  Poate se va preocupa cineva si de restaurarea acelui monument de la Gara: Monumentul Soldatului Necunoscut precum au fost restaurate monumentele din parcul "La Elice".

  Speram ca oamenii "ce-si vor lasa amprenta" pe recladirea acestui monument distrus de la Stirex sa-si lase urmele in istorie si prin restaurarea si reintregirea Monumentului Soldatului Necunoscut de pe strada Garii prin completarea cu acel soim, acea acvila din bronz ce strajuia deasupra si monumentul sa fie varuit/restaurat/reconditionat precum monumentele reconditionate/restaurate din parcul "La Elice".

  @Albert

  Suprafata de teren de "pajiste" pe care e asezata LOCOMOTIVA CU ABURI este lasata parjolita fiindca primaria probabil are vreo idee nastrusnica, vreun proiect in care acolo trebuie lasata suprafata dezordonata si plina de balarii fiindca vor paste oile si vacile/boii/magarii sau alte lighioane la intrare in Gara CFR, pentru ca toti ce intra in oras, pentru ca toti cei ce ajung in Galati cu trenul prin Gara si intra in oras sa stie ca Galatiul e mai mult miriste si ca indiferenta lor fata de spatiile verzi si fata de parcurile, de gradinile din oras e crasa. Dar buna ideea Albert, sa se amenajeze acolo o prelungire de parc cu alei pavate, cu banci, poate cu flori, cu copaci, cu gard-viu pe care sa-l ingrijeasca periodic.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Albert
  Marți, 16 Ianuarie 2018 21:18
  37.220.35.***
  Apropo de ce spun unii de Monumentul de pe strada Garii: nu ar putea fi amenajata toata suprafata aceea de teren cu locomotiva, sa fie amenajata intr-un parc, cu alei, cu banci, cu copaci, spatiu verde, cu gard-viu imprejmuit si astfel sa fie ca o continuare a micului parc ce contine acel monument?

  Ca sa nu mai arate suprafata pe care este acea locomotiva cu aburi ca o suprafata parjolita, neingrijita.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Stefania
  Marți, 16 Ianuarie 2018 18:15
  185.220.101.***
  Au fost reproduse toate elementele de basorelief ce se regaseau pe vechiul monument de la Stirex? Au fost reproduse toate figurile si toate formele de relief de pe sculptura initiala a monumentului de la Stirex?
  Recladirea acestui monument este o speranta binevenita, gandul ca toate monumentele ce existau in Galati ar putea fi recladite intr-un fel sau altul pentru a-si gasi rostul, locul inapoi in Galati acolo unde au sezut de veacuri.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Silvia
  Marți, 16 Ianuarie 2018 18:01
  199.249.223.***
  https://plus.google.com/photos/photo/116245334780552289980/6447011646244845170

  Faceti ceva si pentru Monumentul „Statuia Soldatului Necunoscut”, fiindca e pacat de la Dumnezeu sa lasi sa creasca buruienile pe acel monument, pe piatra care sta ca amintire pe mormantul amintirii jertfei, sacrificiului soldatului roman. Pe Monumentul Soldatului Necunoscut era o acvila, un soim de bronz parca ce era in pozitie de atac cu aripile desfacute in sus inspre directia inainte, ceva de genul acesta:

  http://miratico.ro/wp-content/uploads/2015/07/Polemaetus-bellicosus.jpg

  http://faafaceri.ro/wp-content/uploads/2017/06/soim.jpg


  http://eliz.fotonatura.ro/wp-content/uploads/2010/10/IMG_22067.jpg

  https://lh4.googleusercontent.com/_FBUGsY3BqXU/TZiuxmXZg7I/AAAAAAAAKzU/GveiYPrFZeo/s0/Delta_Dunarii_051.JPG%20-%20watermark.jpg

  Parca sus, deasupra monumentului era un soim din bronz in pozitie "decoland", in pozitie de "decolare" precum Monumentul Ostasului Necunoscut din Oltenita : Obiectiv turistic in Calarasi.
  La noi insa cresc buruienile pe Monumentul de pe strada Garii:

  https://www.viata-libera.ro/images/galerie/MonumentRomaniaMareGalati/5.jpg

  Chiar si pe Monumentul din Tulcea ce a fost ridicat în cinstea militarilor români care au luptat în Războiul din (1877-1878) exista un astfel de soim, acvila in pozitie gata de zbor, in pozitie de atac, cu aripile desfacute amenintator...Numai lâncezeala administratiei locale galatene a lasat, a facut ca monumentul de la Galati sa dainuie napadit de buruieni chiar in varful sau, incununat, incoronat cu boscheti si balarii...din pacate. Faceti ceva si pentru schimbarea situatiei actuale a Monumentului Soldatului Necunoscut de pe strada Garii, Galati. Se poate face ceva si pentru acel Monument, domnule Victor Cilinca? Se pot initia niste demersuri si pentru schimbarea starii de fapt a acelui Monument de la Gara?
  1
  3
  Raportează
 • postat de Rozi
  Marți, 16 Ianuarie 2018 14:36
  195.254.135.***
  E realizat din piatra? E sculptat in piatra precum monumentul original?
  Daca nu...atunci de ce nu e reconstituit din piatra, sculptat in piatra?
  Are toate elementele sculpate, imprimate, realizate pe monument? Fiecare bucla, fiecare linie, fiecare onduleu, fiecare arc de cerc sau fiecare infloritura realizata pe el? Sau au facut un alt monument, diferit de cel original?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Vladut
  Luni, 15 Ianuarie 2018 17:46
  176.10.99.***
  Stiti cumva daca a fost reconstruit dupa dimensiunile originale? A fost intocmai, exact reconstruit dupa vechiul monument?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Laurentiu
  Duminică, 14 Ianuarie 2018 20:11
  185.220.101.***
  Completati si Monumentul soldatului erou, de la Gara cu acea acvila din bronz, ca parca acela era elementul definitoriu care lipsea de ani buni pe acel monument. Elementul definitoriu al statuii, ce reprezenta curajul soldatului erou care a aparat acest pamant. Nu mai trenati treburile.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Roxana
  Duminică, 14 Ianuarie 2018 19:26
  176.10.99.***
  Si noul monument care ar fi trebuit sa fie exact copia fidela a celui vechi. Noul monument din ce este facut? Este sculptat in piatra sau este vreo alta lucrare de fieratanie ruginita precum multe alte fieratanii de prin Galati pe care unii le considera monumente?  P.S.: Cat despre monumentul de pe strada Garii lasat incomplet de ani buni domnul Cilinca a scris in nenumarate randuri, si as putea sa aduc aminte de doua datari: 2013 si 2016, dar sunt convins ca mai sunt si alte articole scrise de nenumarati editorialisti...si cu toate astea nu s-a facut nimic pentru completarea, reintregirea Monumentului "Soldatului necunoscut" asa cum ii spun sau asa cum il stiu unii, dar el se numeste Monumentul Romaniei Mari:

  https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/101993-monumentul-aparatorilor-galatiului-va-fi-inaugurat-cu-fast
  11 Ianuarie 2018
  https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/83422-monumentul-romaniei-mari-galati-replici-comanda-soldati
  02 Decembrie 2016
  https://www.viata-libera.ro/societate/42998-viata-libera-campanie-vl-monumentele-galatiului-soldatul-de-la-gara-asteapta-romania-mare
  08 Iunie 2013


  Sarbatorim 100 de ani de Romanie dar nu am fost in stare atatia ani, autoritati locale, societate sa reintregim Monumentul Soldatului Necunoscut(Monumentul Romaniei Mari), monument de la Gara.

  Bine macar ca anul acesta 2018, an important, anul 2018 va putea bifa o reusita si anume macar inaugurarea monumentului „Monumentul Apărătorilor oraşului Galaţi - 7 - 9 ianuarie 1918”, de la Stirex.

  Speram totusi sa se faca ceva si pentru Monumentul Romaniei Mari ( cunoscut de unii si ca "Monumentul Soldatului necunoscut", de la Gara) si acesta sa fie reintregit(completat) cu acel soim auriu sau din bronz, nu mai stiu din ce era facut si care avea aripile desfacute amenintator in sus spre directia inainte, de parca si el ar fi plecat la razboi "umar" la umar cu soldatul galatean.

  Omagierea sacrificiilor strabunicilor nostri trebuie sa fie facuta si prin reintregirea Monumentului de pe strada Garii. E anul Marii Uniri. Hai, mai cu talent. Sa fim si noi Galatiul o bucatica de istorie reintregind si omagiind prin aceste monumente toate sacrificiile care s-au facut de catre inaintasii nostri pentru Romania. Sa nu ramanem in istorie ca orasul care a lasat sa creasca buruienile la capataiul celor cazuti pe front pentru Galati, pentru Romania.

  Sa se faca un mic efort si pentru Monumentul de pe strada Garii.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Ilarie
  Duminică, 14 Ianuarie 2018 16:21
  197.231.221.***
  https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/91991-la-stirex-va-trona-un-monument-de-peste-cinci-metri-cj-reface-o-lucrare-emblematica-pentru-oras

  Merita recitit si de memorat. Poate nu vom uita prea curand...fiindca noi romanii uitam repede orice lucru bun facut, orice demers bun initiat pentru a nu ne pierde istoria, o istorie scrisa cu sange de inaintasii nostri. Salvati cat mai multe monumente si cat mai multe cladiri istorice, vechi.

  Ar fi benefice, binevenite cat mai multe demersuri initiate pentru recuperarea si pentru conservarea istoriei si a patrimoniului acestui oras. Decat sa ajungem sa citim despre si doar sa admiram numai in poze despre tot patrimoniul cultural, istoric al acestui oras mai bine sa-l vedem cu ochii nostri, sa atingem fizic tot ce inseamna patrimoniu, istorie, conservand si restaurand tot ce avem legat de istoria noastra. Orice monument si cladire veche ale acelor vremuri merita salvate si restaurate in Galati.
  1
  1
  Raportează
 • postat de Ovidiu
  Vineri, 12 Ianuarie 2018 17:41
  185.38.14.***
  Picioarele fostului monument (a celui original) pareau mult mai mari, mult mai butucanoase, avand o suprafata mult mai mare. Nu inteleg de ce l-au reconstruit/reconstituit la o dimensiune mult mai mica decat cel initial.

  In fine.
  Acum asteptam aceasta inaugurare, cat si pregatirea inaugurarilor altor obiective, monumente, caa de exemplu Monumentul Soldatului Necunoscut de pe strada Garii, dar si o sculptura de piatra impozanta a unei fantani arteziene de mari dimensiune care sa fie postata, asezata in Inelul de Rocada de la Ultimul Leu. Gen, o Fontana di Trevi de Galati cu spatiu verde pe exteriorul arcului de cerc al Inelului de Rocada. Cred ca avem personalitati istorice ale caror reprezentari statui ar putea alcatui o Fontana di Trevi in stil propriu, in stil galatean.
  1
  3
  Raportează
 • postat de galateanca
  Joi, 11 Ianuarie 2018 19:58
  5.13.129.***
  Ce impozant era monumentul original. Mi-ar placea sa cred ca si cel ce va fi inaugurat pe 20 ianuarie 2018 va fi la fel, dar din cate se vede este ceva in miniatura. Oricum, trebuie amintita implicarea fostului Presedinte al CJG dl. Nicolae Bacalbasa si a directorului Muzeului de Istorie Galati dl. Cristian Caldararu care au facut posibil ca dorinta regretatului Paul Paltanea, si nu numai, sa devina realitate.
  2
  5
  Raportează
 • postat de Cristi
  Joi, 11 Ianuarie 2018 17:15
  85.248.227.***
  La Monumentul soldatului necunoscut de pe strada Garii la un moment dat in varf, tocmai sus cresteau buruienile, balariile de la semintele aduse de pasari si pe care le asezau deasupra in locul unde trebuia sa fie falnicul soim, soim ce era asezat, construit, turnat in aceiasi postura ca si pe vechiul monument, cu aripile desprinse de corp atintite in sus, spre directia inainte. O sa asteptam mult si bine completarea si acelui monument de la Gara.
  0
  6
  Raportează
 • postat de Vizantea
  Joi, 11 Ianuarie 2018 16:44
  81.12.149.***
  Nu mai suntem în stare să facem lucrurile nici cum erau în urmă cu 100 de ani!
  Uitaţi-vă să vedeţi din fotografia de arhivă ce stâlp forjat frumos de iluminat public era atunci în Galaţi şi ce stâlpi simpli din beton şi ciuruiţi sunt acum!
  Poate găsim şi nişte poze cu borduri mai vechi şi să i le băgăm în freză d-lui Primar dacă vine la ceremonie!
  2
  6
  Raportează
 • postat de Maxim
  Joi, 11 Ianuarie 2018 16:11
  82.78.249.***
  Nu este la fel, sunt doua coloane putin mai mari decat "scobitorile" de la magazinul Orange. Kitsch!
  7
  6
  Raportează
 • postat de Ilie Barzu
  Joi, 11 Ianuarie 2018 15:41
  173.254.216.***
  "Monumemtul, un dar încă "împachetat"

  Frumos spus domnule Victor Cilinca. Foarte frumos caracterizat monumentul. Dar va rugam atat pe dumneavoastra cat si pe administratia locala sa nu uite si de celalalt "Monunent, ca dar impachetat de istorie" ("impachetat" in istorie) si anume Monumentul Soldatului Necunoscut, lasat ca DAR de catre "soldatul necunoscut" cazut pe front si care monument sta si astazi incomplet pe strada Garaii fara vulturul care trebuia sa stea de straja la capataiul sau. Monument de pe strada Garii care va sta mult si bine incomplet si de acum inainte daca nu facem niste demersuri culturale, sociale, civice pentru completarea insfarsit pentru odihna vesnica a Monumentului Soldatului Necunoscut.

  Chiar ca ati caracterizat intr-un mod sublim (ca fiind un dar) jertfa celor care s-au stins aparand acest pamant.

  @Petru

  Monumentul de la Gara e uitat asa incomplet din generatie in generatie si parca nimanui nu-i mai pasa. A ajuns sa fie o traditie din a ignora completarea Monumentului de pe strada Garii. Au modernizat zona respectiva, dar nu s-au deranjat sa puna si un vultur sus pe monument. Dar se spunea prin presa scrisa pe vremuri ca se va cauta prin hartogarii pe unde a ajuns, pe unde a fost depozitat vulturul ce statea deasupra monumentului de pe strada Garii, dar nici pana astazi nu s-a elucidat misterul.
  2
  9
  Raportează
 • postat de MAMELUCI, TREZITI-VA ODATA!
  Joi, 11 Ianuarie 2018 14:11
  78.96.81.***
  Fara postcomunisti la festivitate!

  Acestia sa dea socoteala pentru distrugerea orasului timp de 27 de ani cat au fost in functii administrative ale orasului, precum si pentru averile facute din salarii de functionari public, constructii megalomanice, benzinarii, vile, masini de ultima generatie, bani in conturi TOATE, ABSOLUT TOATE, pentru copchii bre, care se lefaie prin asemenea bogatii, sfidand tinerii orasului care au invatat si obtinut cinstit diplome pe care nu le pot folosi pentru un lic de munca din lipsa viziunilor acestor maestri ai furtisagului care au rapus orasul la pamant!

  Oare de ce justitia nu incearca macar catusi de putin sa intre in subsolurile afacerilor necinstite a celor imbogariti peste noapte?!

  Arhiva primariei este plina de informatii care duc la afaceri necurate!

  Sa inteleg ca a lucrat cot la cot cu mafiotii?
  2
  11
  Raportează
 • postat de Petru F.
  Joi, 11 Ianuarie 2018 12:28
  5.189.170.***
  Daca nu ma insel chiar si „Monumentul Soldatului Necunoscut”, de la Gara, care si astazi este incomplet lipsindu-i de o lunga perioada de timp acel Soim auriu de dimensiuni impresionante din varf avea tot un astfel de soim auriu in aceeasi pozitie/asezare cu aripile desfacute amenintator in sus PRECUM CEL DIN A DOUA POZA A ARTICOLULUI: https://www.viata-libera.ro/images/galerie/monumentul-aparatorilor-galatiului/articol-166096_autor-68_img3.jpg de parca ar sta de straja la capataiul soldatului necunoscut care s-a jertfit pentru patrie, pentru ai nostri compatrioti avea si acel monument de la Gara. DAR NIMENI NU S-A MAI INGRIJIT SI DE COMPLETAREA ACELUI MONUMENT DE LA GARA.


  DAR VROIAM SA INTREB SI EU DE CE NU AU REPRODUS MONUMENTUL DE LA STIREX IN DIMENSIUNEA LUI INITIALA, NATURALA??? Fiindca din imaginea principala a articolului pare ca a fost reprodus la scara mult mai mica, fiindca cel din a doua imagine parea mai inalt si decat casele, dar era chiar si mai extins, fiindca cel reprodus acum, cel din prima imagine pare ca are picioarele precum niste scobitori, foarte subtiri, fata de cat de groase erau picioarele monumentului initial, reprezentat in a doua imagine.

  Nu au reprodus monumentul la scara naturala, asa cum a fost construit pe vremuri, la inceput? Si in plus are toate elementele arhitecturale, florale, infloriturile acelea sculptate pe acest monument reprodus? Sau au facut o copie in miniatura?
  1
  11
  Raportează
 • postat de Iulia
  Joi, 11 Ianuarie 2018 11:44
  77.247.181.***
  Pai si...? A fost reconstituit la aceleasi dimensiuni ca monumentul original? Este reconstruit dupa aceleasi specificatii? Sau e vreun mizilic reprodus in miniatura?
  4
  10
  Raportează
 • postat de Nuta
  Joi, 11 Ianuarie 2018 10:32
  5.13.216.***
  Doamne ajuta
  1
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.