„Monumentul Apărătorilor Galaţiului” va fi inaugurat cu fast. AFLĂ CÂND

„Monumentul Apărătorilor Galaţiului” va fi inaugurat cu fast. AFLĂ CÂND
Monumemtul, un dar încă "împachetat"
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Răspunzând întrebărilor unor cititori, putem spune că „Monumentul Apărătorilor oraşului Galaţi - 7 - 9 ianuarie 1918”, de la Stirex, este gata, aşteptând numai ceremonia de inaugurarea din 20 ianuarie. Pentru a da evenimentului importanţa cuvenită, cu ceremonii speciale, data inaugurării a fost stabilită după calendarul actual, adoptat abia în 1919.

Astfel, 20 ianuarie „pe stil nou”, apărea în 1918, „pe stil vechi”, drept data de 8 ianuarie - zi propusă recent drept Ziua  Galaţiului Eroic. Astfel, fiind zi liberă, se poate deplasa din Capitală un grup formidabil de reconstituire istorică, iar militarii din Garnizoana Galaţi au avut nevoie de aprobarea Ministerului Apărării pentru participare la eveniment, am aflat de la profesorul Cristian Dragoş Căldăraru, managerul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” şi, de la Bucureşti, de la dl Mircea Stoica, preşedintele formidabilei asociaţii de voluntari „Tradiţia militară”, specializată de ani buni în reconstituiri istorice, aplaudată de mai multe ori şi la Galaţi sau Tecuci.

Astfel, odată cu omagierea sacrificiilor străbunicilor noştri, inaugurarea va împlini și dorința subsemnatului, dar mai ales visul autorului „Istoriei oraşului Galaţi de la origini până în 1918”, regretatul Paul Păltănea, savant care a cerut autorităţilor gălăţene, chiar după Revoluţie, reconstruirea monumentului distrus.

Monumentul original - fotografie:

Citit 5406 ori Ultima modificare Joi, 11 Ianuarie 2018 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.