Galaţiul va avea majorete la Festivalul de Fanfare

Galaţiul va avea  majorete la Festivalul de Fanfare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Fanfare „Iosif Ivanovici” s-a încheiat aseară, târziu. Început în 2005, ca eveniment cu participare naţională, festivalul a devenit, de la cea de a treia ediţie, internaţional.

Scopul  său, acela de a reînvia tradiţia muzicii de fanfară  - pentru spectacolul de sunet pe care îl oferă, pentru fascinaţia pe care o provoacă uniformele tradiţionale ale membrilor fanfarelor, dar şi pentru unitatea mişcărilor, pentru ritmul şi solemnitatea cântecului – iată că a fost, şi în acest an, atins. Sergiu Dumitrescu, directorul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”, ne-a declarat:

„În prima seară au fost cam o mie de spectatori, însă în următoarele două numărul lor aproape s-a dublat. În afară de locaţia principală, cea de la Casa Sindicatelor, fanfarele au mai cântat pe Faleză şi în Grădina Publică”. 

„Nu a fost concurs, toţi participanţii au primit, la final, diplome şi plachete de participare: toţi au fost buni, e greu de făcut comparaţii. Atât invitaţii, cât şi spectatorii s-au simţit bine. Colaborarea cu Teatrul Muzical – al cărui cor a cântat în prima seară, alături de Fanfara Centrului Cultural gălăţean – a fost benefică, iar intermezzo-urile dansatorilor de la Fantezia, între apariţiile pe scenă ale fanfarelor, au dat culoare”.

„Foarte bine primiţi de public au fost studenţii de la Soroca, din Republica Moldova, ei au acolo o şcoală de dirijat fanfare. De asemenea, Fanfara din Edirne, Turcia, a dat o notă aparte festivalului. S-a cântat de la muzică de promenadă până la muzică de film, muzică uşoară, polci şi mazurci”.

Pentru ediţia viitoare, care va coincide cu aniversarea a 10 ani de existenţă a Fanfarei „Valurile Dunării” de la Galaţi, Sergiu Dumitrescu are un plan: 

„Membrii Orchestrei Valahia,  din Giurgiu, au venit în festival cu majorete. Aşa mi-a venit ideea ca, la anul, să organizăm ceva deosebit: să facem o selecţie, în licee, cum au americanii în fiecare colegiu majorete care susţin echipele, aşa să avem şi noi majoretele noastre, iar în Festivalul de Fanfare să evolueze pe scenă”.

Pentru bugetul alocat, de 520 de miloane de lei vechi, Sergiu Dumitrescu declară că e foarte mulţumit de ediţia din acest an a festivalului:

„Sunt bucuros că le-am putut oferi celor 150 de  invitaţi şi un program cultural: ei au vizitat Muzeul Satului de la Gârboavele, Grădina Botanică  şi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Şi, în plus, au rămas foarte încântaţi de berea noastră – sponsorul Martens a fost la înălţime”.

Urmează alte două festivaluri: cel Interetnic, între 11 şi 14 august, apoi „Doina Covurluiului”, între 15 şi 19 august, tot la Casa Sindicatelor şi tot cu intrare liberă.

Foto Florin Matei

Citit 838 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.