„Istorie bisericească, misiune creştină şi viaţă culturală”

„Istorie bisericească, misiune creştină şi viaţă culturală”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ridicarea în rang a Eparhiei Dunării de Jos la cel de Arhiepiscopie a fost însoţită de editarea unor cărţi care reflectă rădăcinile apostolice ale noii enorii.

„Istorie bisericească, misiune creştină şi viaţă culturală” este volumul care se încrie în aceste imperative şi reuneşte semnături ale unor importante personalităţi ale vieţii teologice, istorice din viaţa cultural spirituală a ţării noastre.

Apărut cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian - Arhiepiscop al Dunării de Jos, volumul adună, în cele 580 de pagini, semnătura unor cercetători de renume din ţara noastră. Ne referim la academicianul  Emilian Popescu, care ne prezintă „Originile apostolice ale creştinismului român”, dar ne face şi o radiografie a „Dobrogei şi a teritoriilor nord-dunărene în secolele IV-VI”.

Distinsul autor aduce în atenţie izvoare mai vechi ori mai noi care atestă naşterea poporului român odată cu creştinismul de sorginte cerească dintre Dunăre, Carpaţi şi Marea cea Mare. Istoricul Ion T. Dragomir - cel care a descoperit (la Tirighina - Barboşi, judeţul Galaţi) primul mormânt al primului paleocreştin din spaţiul românesc,  Inocens - ne relatează cu argumente ştiinţifice despre „Începuturile  creştinismului în sudul roman al Moldovei”.

Părintele profesor Ionel Ene ne aduce în atenţie mărturii din „Episcopia Gothiei şi Dunării de Jos”, documentare care se bazează „pe o operă veche, tipărită la Paris în 1671” de doi iezuiţi - Philip Labbei şi Gabr. Cossartii.

Veţi observa că sursa citată şi studiată nu este deloc depăşită şi că orice nouă informaţie care vorbeşte despre trecutul nostru, coroborată cu cele cunoscute nu fac decât să mai deschidă o fereastră de lumină  în cunoaşterea trecutului nostru istoric.

Un interesant documentar despre perioada şederii la Galaţi a Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie, sub semnătura Înalt Prea Sfinţitul Casian şi părintele Eugen Drăgoi, reconstituie şi ne redau pagini importante de istorie de veac XVI, pe care noi le-am rememorat  pe viu după anul de răscruce 2000.

Părintele academician Mircea Păcurariu ne prezintă mai multe documente istorice despre Mitropolia Proilaviei, înaintaşa Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care a slujit sufletul românesc şi creştinesc între veacurile XVI şi XVIII. Câteva dintre materialele care atrag atenţia sunt semnate de istoricul nostru Paul Păltănea fără de care multe dintre informaţiile legate de trecutul Galaţilor nu ar fi fost cunoscute astăzi, fără de care manifestări duhovniceşti de referinţă nu le-am fi parcurs la Dunărea de Jos.

Pagini importante de istorie aduce în atenţia cititorului - fie profesor, student, seminarist sau simplu creştin - istoricul Ionel Cândea, directorul Muzeului de Istorie din Brăila. Sunt şi alte materiale documentare redactate în limbi de circulaţie internaţională - engleză şi franceză - semnate de Alexandru Madgearu, academicianul Emilian Popescu.

Acest volum are o nepreţuită valoare documentară şi istorică, cu atât mai mult cu cât el însumează nu numai munca autorilor, cât mai ales „jertfa înaintaşilor noştri şi fidelitatea lor faţă de adevărul vieţii veşnice şi lucrarea misionară a neînfricaţilor sluijitori ai Domnului”, reţinem din prezentarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos.

Condiţiile grafice deosebite, dar mai ales calitatea informaţiilor sunt calităţile care ne fac să  recomandăm acest volum pentru biblioteca dumneavostră.

Citit 869 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.