Românii din Suedia ţin aprinsă candela ortodoxiei

Românii din Suedia ţin aprinsă candela ortodoxiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comunităţile de ortodocşi români din Episcopia Europei de Nord din oraşele suedeze Jonkoping şi Vaxjo, prin grija Prea Sfinţitului Macarie Drăgoi, episcopul amintitei eparhii din diaspora, s-au adunat în jurul Sfântului Altar cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului şi Sfântul Daniil Sihastru” (Jonkoping), astfel întreţinând aprinsă candela Ortodoxiei, deşi sunt la mare distanţă de casă.

La rugăciunea celui dintâi Episcop al Românilor din Suedia şi Scandinavia s-a alăturat Înalt Prea Sfinţitul Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, plus un sobor de preoţi şi diaconi.

Creştinii români din Suedia au avantajul că trăiesc într-un spaţiu care are rădăcini ortodoxe încă din veacul al XI-lea, prin misiunea Sfântului Sigfrid (trecut la cele veşnice la 1045, anul separării Bisericii de Apus de cea din Răsărit) - Sfânt al locului considerat „Luminătorul Suediei”.

Liturghia din Jonkoping a fost continuată în biserica din Vaxjo, o altă parohie din Suedia, unde ortodoxia românească este mărturisită într-o bună armonie şi comuniune în Hristos cu ortodoxia din Peninsula Scandinaviei, creştinii cinstind sfinţii din ambele spaţii.

Rugăciunea creştinilor români din Suedia a fost însoţită şi de o conferinţă duhovnicească cu tema „Sfinţii Capadocieni - modele de vieţuire creştină”, în care a fost adusă în atenţie marea teologie a Sfinţilor Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Grigorie de Nyssa. A urmat un program de cântece şi dansuri  populare româneşti susţinut de tinerii şi copiii din comunitatea ortodoxă din Suedia.

Explicaţie foto: Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Citit 685 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.