Încă două filme poloneze premiate în festivaluri rulează la Galați

Încă două filme poloneze premiate în festivaluri rulează la Galați
În foto, scenă din "Imaginea de apoi"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Festivalul filmului polonez CinePolska, organizat de Institutul Polonez din Bucureşti şi Muzeul de Artă Vizuală continuă şi sâmbătă şi duminică. Sunt programate alte două pelicule care vor rula de la ora 18,00, intrarea în sală fiind liberă, în limita locurilor disponibile.

Sâmbătă, 17 martie, spectatorii sunt aşteptaţi la filmul „Imaginea de apoi”. Regizorul filmului, Andrzej Wajda, este o legendă a cinematografiei poloneze, laureat al premiilor Oscar şi Palme d’Or, precum şi al altor premii internaţionale importante. El este omul care, în toată creaţia sa, a arătat cât de importantă este libertatea în viaţa noastră. Dând exemplu soarta extrem de tragică a pictorului Władysław Strzemiński, a cărui viaţă a fost distrusă de sistemul comunist, renumitul regizor aminteşte încă o dată despre forţa umană şi cruzimea sistemului.  În 1945, în timp ce Stalin strânge pumnul în jurul Poloniei, faimosul pictor Władysław Strzemiński refuză să-şi adapteze arta la doctrinele realismului socialist. Este persecutat, demis din funcţia de profesor universitar, iar curând îşi va vedea opera scoasă din muzee.

Cu ajutorul unora dintre studenţii săi, el începe să lupte împotriva partidului şi devine simbolul unei rezistenţe artistice împotriva tiraniei intelectuale.

Duminică, 18 martie, va fi prezentat filmul „Arta de a face dragoste” despre medicul polonez, care prin cartea sa bestseller omonimă, publicată în 1978 şi vândută în aproape şapte milioane de exemplare, a schimbat viaţa intimă a polonezilor. Viaţa sa personală a fost însă una extrem de complicată. Povestea vieţii doctorului Wisłocka, care se petrece în Polonia după Al Doilea Război Mondial, este spusă de tânăra regizoare Maria Sadowska. Jocul actoricesc extraordinar al Magdalenei Boczarska, în rolul Wisłockăi, precum şi dialogurile scrise foarte bine garantează că spectatorii vor petrece seara de duminică într-o atmosferă plăcută, dar şi că vor ieşi din sala de cinematograf reflectând asupra propriei vieți. Filmul spune povestea Michalinei Wisłocka, doctor renumit şi autoarea celui mai popular ghid de educaţie sexuală din Polonia. Prin intermediul cărţii sale, publicată în anii ’70, în perioada de glorie a Republicii Populare Polone, aceasta a reuşit să revoluţioneze viaţa sexuală a întregii ţări, purtând o luptă acerbă împotriva cenzurii dictate de sistem şi rezistenţei bisericii.

Citit 1107 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.