Maraton de filme poloneze la Muzeul de Artă Vizuală

Maraton de filme poloneze la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 42 de filme în 5 zile * 20 de ani de comunism – expoziţie în stradă *

Te-ai săturat de aceleaşi scheme din filmele americane? Ţi se scurg ochii după un film european, făcut pe gustul tău? Avem veşti bune.

Miercuri, începând cu ora 18, la Muzeul de Artă Vizuală va începe Festivalul Filmului Polonez, realizat printr-un parteneriat între această instituţie şi Şcoala de Film, Teatru şi Televiziune din   Łódź.

Timp de 5 zile, adică până pe 18 octombrie, sunteţi aşteptaţi în fiecare seară pentru o porţie de film de scurt-metraj, de calitate.  Intrarea este liberă.

Veţi pierde cam o oră şi jumătate zilnic, dar nu vă va părea rău. Majoritatea filmelor durează între 5 şi 20 de minute, dar sunt şi scurt-metraje de 3 şi de 56 de minute.

Acum şi atunci

Primele 4 zile fac parte din secţiunea “NOW” (Acum) şi vor fi consacrate filmelor de imagine, de regie, de animaţie şi documentarelor realizate între anii 2001-2006 de tineri absolvenţi şi studenţi ai Şcolii din Łódź.

Ultima zi va fi dedicată secţiunii “THEN” (Atunci) şi va prilejui întâlnirea spectatorilor cu scurtmetraje ale unor mari nume ale cinematografiei poloneze  şi mondiale, regizori celebri care au absolvit Şcoala de Film din Łódź, precum Andrzej Wajda, Roman Polanski, Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Zanussi.

Expoziţie la stradă

În debutul festivalului, pe 14 octombrie, la ora 18, va avea loc şi vernisajul expoziţiei de fotografie "Decada Solidarităţii. 1979-1989" realizată pentru a marca 20 de ani de la răsturnarea comunismului în 1989. 

Expoziţia prezintă într-o formulă clară şi concisă istoria procesului care a condus la răsturnarea comunismului în Polonia şi alte ţări ale Europei Centrale şi de Est.

Partea ei principală este dedicată experienţei „Solidarităţii”, precum şi rolului Poloniei ca ţară care a iniţiat şi inspirat schimbările survenite în întreaga regiune. “Povestea” este spusă din perspectivă poloneză.

În partea finală a expoziţiei sunt prezentate, de asemenea, alte state ale blocului sovietic – între care şi România – în drumul lor către democraţie.

Graţie unei scurte introduceri istorice şi a documentelor originale, privitorul poate urmări evenimentele care au marcat drumul către libertate, de la primul pelerinaj al lui Ioan Paul al II-lea în Polonia şi până la Toamna europeană a Popoarelor.

Expoziţia este prezentată sub forma a 30 de planşe, cu dimensiunile 70x100 cm, conţinând parte grafică (fotografii, afişe, broşuri, desene, ziare) şi text – în afara scurtelor informaţii cu caracter istoric apar declaraţii ale martorilor, citate din presă şi jurnale, documente, fragmente de discursuri). Ele îi permit privitorului o abordare din perspectivă contemporană a unor evenimente trecute.

Un amănunt inedit este acela că expoziţia va fi instalată pe gardul muzeului, la stradă.

„La vernisaj vor fi prezenţi domnul Jaroslaw Godun, directorul Institutului Cultural Polonez din Bucureşti şi doamna Monika Widomska, coordonator de proiecte în cadrul aceleiaşi instituţii. Şi pentru că alături de noi îi vom avea şi pe prietenii de la Librăria Humanitas, vă invităm ca, timp de cinci seri, să savurăm împreună, la o cafea, un film bun şi o carte”, ne spune organizatoarea evenimentului, Simona Biriş, de la departamentul de relaţii publice, din cadrul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi.

Citit 568 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.