Pelerinaj cultural în numele poeziei

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă cineva se mai îndoia că judeţul Galaţi are ce oferi la capitolul turism cultural, Festivalul Naţional de Poezie „Grigore Hagiu”, încheiat recent, a demonstrat că un pelerinaj la instituţiile culturale, condimentat cu pahar de vorbă şi cu poezie din plin, este o reuşită sigură.

Asta mai ales când invitaţii de onoare sunt oaspeţi din afara Galaţiului, scriitori din Chişinău, Bucureşti, Iaşi, Buzău, Vrancea, Bacău, Brăila, majoritatea aflaţi pentru prima dată în zonă.

De altfel, la a XVIII-a ediţie a festivalului organizat de Societatea Scriitorilor „C. Negri”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România Filiala Galaţi-Brăila, cu Consiliul Judeţean şi Primăria Galaţi şi cu instituţiile culturale, poezia a fost un motiv de cunoaştere şi recunoaştere a valorilor culturale locale.

„Faţă de anii trecuţi, timp de două zile le-am oferim altceva invitaţilor noştri, folosind la maxim resursele culturale ale judeţului. A ieşit ca într-un film”, spune „regizorul” Sterian Vicol, preşedintele Societăţii „C.Negri”.

„Într-un fel de pelerinaj spiritual patronat de poezia lui Grigore Hagiu ne-am oprit la Casa Memorială a Hortensiei Papadat-Bengescu din Iveşti, apoi, pentru prima dată în cadrul Festivalului „G. Hagiu”, la Casa Mânjina, oaspeţii aflând cu uimire că aceasta reprezintă un leagăn al Unirii. Apoi am ajuns în Galaţi, la statuia lui Eminescu, într-un moment poetic ce nu putea lipsi din manifestarea noastră. Următorul popas a fost la Casa „Cuza”.

Cineva din Iaşi, Valentin Tapalaru, redactor la Radio Iaşi, spunea că strada Cuza însăşi este un personaj în sine. „Parcă aud zgomotul caleştilor, parcă văd urma pasului domnitorului”, a fost reacţia sa când a aflat istoria străzii”, povesteşte Sterian Vicol.

Pelerinajul a continuat, de altfel, la Muzeul de Artă, într-un eveniment de interferenţă a artelor, apoi, cum este obiceiul organizatorilor Festivalului Naţional de Poezie, la Tg. Bujor, la o slujbă de pomenire şi la o întâlnire de suflet în biblioteca ce poartă numele poetului şi la casa memorială din localitate.

Cele mai prolifice dezbateri s-au întâmplat însă la Gârboavele, spaţiu care s-a conformat întru totul imaginii „Pădurii Fantastice” - chiar numele unui volum semnat de poetul bujorean - sloganul discuţiilor poetice.

Dacă există un regret după acest pelerinaj cultural, Sterian Vicol crede că este remediabil: „Invitaţii ar fi vrut măcar o vedere cu Statuia lui Eminescu din Galaţi… N-am avut ce să le ofer. Mai mult, cred că trebuie făcute minibusturi cu sculptura poetului. Ar fi foarte căutate ca suveniruri”, crede scriitorul.

Premii acordate în cadrul festivalului

·    Cartea Anului - „Eroii comunei Buciumeni, judeţul Galaţi” (Ed. Sinteze, Galaţi, 2009).

·    Ex Aequo - „Alchimia virgulei” (proză, Jean Drăgan, Ed. Vox, Bucureşti, 2009) şi „Fugă în roşu” (poezie, Săndel Stamate, Ed. Antares, Galaţi, 2008).

·    Premiul pentru interesul acordat vieţii şi operei poetului - Rodica Iacomi.

Citit 634 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.