Victor Cilincă restituie un episod de glorie din istoria oraşului

Victor Cilincă restituie un episod de glorie din istoria oraşului
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Colegul nostru, jurnalistul "Vieţii libere" Victor Cilincă, reuşeşte din nou să adune toţi gălăţenii, cu mic cu mare, la un moment de renaştere a gloriei de altădată a urbei noastre, eveniment care se vrea de bun augur şi pentru viitorul nostru. Astăzi are loc lansarea ultimei sale cărţi, la Cercul Militar de la Casa Armatei, de la ora 17,00.

În contextul sărbătoririi Centenarului Unirii, Victor Cilincă, împătimit de istorie, a scris "Saga Galaţilor 1917-1918", o carte în care a reclădit cu ochiul jurnalistului uimit, dar şi atent la toate detaliile, o epocă în care oamenii acestor locuri au decis soarta ţării, soarta Europei şi chiar a lumii întregi.

"Este o carte care militează pentru onoarea Galaţiului, oraş care a salvat Europa, în 1918, de bolşevismul care infestase statele Europei Centrale, dar şi Statele Unite ale Americii. Dacă nu-i opream noi, alta ar fi fost soarta lumii astăzi. Iar faptele gălăţenilor sunt eroice şi demne de păstrat în amintire, pentru că numai 500 de gălăţeni au fost în stare să ţină în loc, timp de două zile, 12.000 de bolşevici, dotaţi cu 90 tunuri. Abia în a treia zi au venit întăriri, au fost 1.200 de oameni care au reuşit să-i întoarcă din drum pe miile de bolşevici. Eram un român la 10 bolşevici, dar i-am învins", ne lămureşte autorul cărţii motivul care l-a mânat în luptă să scrie, într-un timp record, acest volum. Documentarea lui a fost, însă, o muncă migăloasă, care a durat mai bine de şase ani.

Nu este prima dată când Victor Cilincă reînvie prin scris trecutul uitat al oraşului. El este autorul arhicunoscutului "Abecedar istoric gălăţean", carte care a devenit chiar disciplină opţională predată de unii profesori în şcoli, întrucât se adresează în special copiilor.

"Saga Galaţilor" este însă o carte numai pentru adulţi, în unele locuri, avertizează Victor Cilincă, "conţine scene şocante, nu se adresează în totalitate copiilor. E o carte care, pe lângă cercetarea unor surse inedite, cuprinde şi o antropologie a războiului, din care aflăm întâmplări tragice, dar şi vesele. Avem aici tot felul de informaţii, de la amănunte despre prezenţa aliaţilor ruşi la Galaţi, ca forţă militară superior înzestrată şi cu armament performant, până la programul cinematografelor din acea perioadă, dar şi date despre matrimonialele de război. Tonul predominant este dat de suferinţa bunicilor noştri, care au trecut printr-un an şi jumătate de foame, boli şi bombardamente. Un exemplu de scenă memorabilă, despre care nu se cunosc amănunte, este faptul că, pe 12 decembrie 1916, cădea la Galaţi prima bombă a războiului, chiar în faţa Casei Corpului Didactic, lansată dintr-un zeppelin mai lung decât un stadion şi înalt cât un bloc de opt etaje!", mai spune Victor Cilincă.

Lansarea va fi însoţită de un colocviu, în care se va vorbi despre evenimentele din 1918, dar şi de o scenetă, prezentată de două eleve de la Şcoala Nr. 17, după o  piesă scrisă  tot de Victor Cilincă şi inspirată tot de Galaţiul eroic - "Decoraţia de ciocolată amară".

Citit 2402 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Aprilie 2018 11:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.