Expediţie prin „Peşteri din România”

Expediţie prin „Peşteri din România”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O replică în miniatură a unei peşteri vă aşteaptă s-o exploraţi *

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi vă invită să exploraţi fascinanta lume din subteran în cadrul unei expoziţii pe tema peşterilor care cuprinde aspecte legate de fauna fosilă, formaţiunile şi relieful carstic şi fotografii realizate de Andrei Posmoşanu.

Expoziţia „Peşteri din România - mirifica lume a carstului” este organizată împreună cu Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea cu sprijinul Grupului de Explorări Subacvatice şi Speologie din Bucureşti, a Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” din Cluj-Napoca şi a Federaţiei Române de Speologie care au contribuit cu exponate specifice peşterilor de la noi din ţară.

Un element de atracţie al vernisajului care a avut loc ieri la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii îl reprezintă peştera amenajată pe o suprafaţă de 20 mp în care vizitatorii pot observa formele de relief specifice.

„Tematica expoziţiei este complexă, se pot vedea resturi osoase ale unor specii care au dispărut acum 10.000 de ani, cum este ursul de peşteră, şi alte elemente arheologice, superlative carstice. Marea provocare a fost într-adevăr construirea peşterii, ţinând cont că niciunul dintre cei care am implementat proiectul nu suntem speologi.

Ne-am documentat cu fotografii şi filmări pentru a găsi soluţia cea mai bună de a reda o peşteră cu formaţiuni şi nu o grotă. Vrem ca vizitatorii să conştientizeze importanţa protejării peşterilor şi să promovăm activităţile de cercetare, explorare şi conservare a acestui patrimoniu”, ne-a declarat Gabriela Patriche, şeful secţiei Muzeu din cadrul Complexului Muzeal.

Fotografiile realizate de Andrei Posmoşanu - membru al Federaţiei Române de Speologie şi al Asociaţiei Speologice „Focul Viu” - completează expoziţia „Peşteri din România” cu peste 200 de imagini. În România sunt inventariate peste 14.000 de peşteri, dintre care doar 50 sunt prezentate în fotografiile expuse aici.

„Imaginile mirifice din peşteri sunt dintr-o altă lume, neprietenoasă la început, pe care o putem descoperi cu un pic de lumină. Aceste fotografii presupun un efort deosebit, însă ele prezintă ceea ce se află sub tălpile noastre, tot ce se găseşte în peşteri - formaţiuni, secţiuni chiar şi viaţă pe ici pe acolo”, a spus Andrei Posmoşanu, autorul fotografiilor, prezent şi el la eveniment.

Expoziţia „Peşteri din România” va fi deschisă până la sfârşitul lunii august a anului viitor. Vizitatorii sunt aşteptaţi să cunoască tainele speologiei, să intre în peştera reconstituită în cadrul muzeului şi să vadă imaginile surprinse în adâncul pământului.

Citit 688 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.