Primul Festival de Scurtmetraje din Galaţi

Primul Festival de Scurtmetraje din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O expoziţie originală, montată în exteriorul Muzeului de Artă Vizuală * Până duminică, seară de seară, filme poloneze, subtitrate în limba engleză *

Istoria rezistenţei poloneze faţă de regimul comunist şi cinematografia actuală în Polonia, asta pot cunoaşte gălăţenii, dacă ajung până duminică inclusiv la Muzeul de Artă Vizuală.

Maratonul de scurtmetraje, care aduce pelicule realizate de absolvenţii Şcolii de Film din Łódź, este însoţit de o expoziţie originală de afişe despre mişcarea de rezistenţă grupată în jurul sindicatului „Solidaritatea”.

Ne leagă 20 de ani de libertate

Colaborarea fructuoasă între muzeul gălăţean şi Institutul Polonez din Bucureşti a ajuns la episodul al patrulea. Miercuri seara, deschiderea manifestărilor s-a făcut în prezenţa preşedintelui institutului, Jarosław Godun, care a insistat asupra semnificaţiei expoziţiei „Decada „Solidarităţii” 1979 - 1989”.

Fotografiile cu textele aferente sunt expuse în aer liber, iar o simplă plimbare prin faţa muzeului vă oferă o lecţie de istorie. „De la polonezi nu s-au luat doar gumă, rujuri şi saltele pneumatice. Lupa anticomunistă a polonezilor a arătat că se poate. Sperăm ca, astfel, cei care au trecut prin acele vremuri să îşi amintească de trecut, iar cei mai tineri, care nu ştiu ce înseamnă să trăieşti fără curent electric sau fără căldură, să îşi dea mai bine seama că sunt într-o ţară liberă.

Expoziţia face parte dintr-o campanie extinsă, numită „Noi am început, voi aţi încheiat”, organizată de noi la 20 de ani de la căderea comunismului”, a spus oaspetele, explicând că mişcările revoluţionare din ’89 din sud-estul Europei au început, în vară, în Polonia, şi s-au încheiat, în iarnă, în România.

Primul Festival de Scurtmetraje din Galaţi

După lecţia de istorie, a urmat o lecţie exemplară de cinematografie. Deşi imediat începea proiecţia unor filme premiate la festivaluri europene studenţeşti şi nu numai, oaspetele a ţinut să remarce performanţa cinematografiei contemporane româneşti.

Nu a urmat decât simplul „Vizionare plăcută !”, luminile s-au stins, iar în sala de cinema de la etajul muzeului s-a instalat, pentru o oră şi jumătate, atmosfera inconfundabilă pe care o deplâng toţi cinefilii din oraş.

Senzaţia o (re)trăiţi doar dacă ajungeţi serile acestea, începând cu ora 18,00, la Muzeul de Artă Vizuală. Intrarea este gratuită. Dacă nu sunteţi un cunoscător în ce priveşte scurtmetrajul, poate e şi o ocazie să aflaţi despre ce e vorba, mai ales că e primul festival de acest gen care ajunge la Galaţi, după ce caravana cu filme poloneze s-a oprit în alte câteva oraşe mari din ţară.

Explicaţie foto: În stânga, directorul institutului, alături de organizatoarea manifestării, Simona Biriş, şi de directorul muzeului, Dan Basarab-Nanu

Citit 531 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.