Maratonul scurt-metrajului polonez continuă

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cei care nu au ajuns până acum la Festivalul Filmelor Poloneze care se desfăşoară de pe 14 octombrie, la Muzeul de Artă Vizuală, mai au la dispoziţie două seri în care pot face acest lucru, intrarea fiind liberă.

În această seară, începând cu ora 18.00, vor putea viziona nouă scurt-metraje realizate recent, între 2001-2006, de către studenţii Şcolii de Film, Teatru şi Televiziune din  Łódź, una dintre cele mai bune instituţii europene în domeniul cinematografiei. Filmele cu durata între 5 şi 20 de minute sunt adevărate bijuterii, unele dintre ele fiind chiar premiate la diferite festivaluri. 

Mâine este seara în care, începând tot cu ora 18.00, spectatorii vor putea viziona scurtmetraje ale unor mari nume ale cinematografiei poloneze  şi mondiale, regizori celebri care au absolvit Şcoala de Film din Łódź: Andrzej Wajda, Roman Polanski, Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Zanussi.

„Când tu dormi” este un documentar realizat de Andrzej Wajda, despre viaţa unui oraş noaptea: în timp ce unii dorm, alţii lucrează. Roman Polanski este autorul scurt metrajului de regie „Doi oameni şi un dulap”, în timp ce Krzysztof Kieslowski semnează filmul „Biroul” – o satiră la adresa birocraţiei, filmările fiind făcute cu o cameră ascunsă în sediul unei case de asigurări sociale din Polonia. Mulţi dintre spectatori vor avea probabil o senzaţie de deja vu, amintindu-şi de propriile experienţe legate de astfel de „birouri”.

Dacă veţi ajunge la Muzeul de Artă Vizuală veţi putea privi în stradă şi expoziţia de fotografie "Decada Solidarităţii. 1979-1989" realizată pentru a marca 20 de ani de la răsturnarea comunismului.  Expoziţia prezintă istoria procesului care a condus la răsturnarea comunismului în Polonia şi în alte ţări ale Europei Centrale şi de Est, printre care şi România.

Citit 435 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.