Scenarist de la Hollywood, montat la Galaţi | PREMIERĂ

Scenarist de la Hollywood, montat la Galaţi | PREMIERĂ
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Teatrul Dramatic "Fani Tardini" vă aşteaptă astăzi, 12 mai şi mâine, 13 mai, de la ora 19,00, la premiera "Tectonica norilor", "cel mai incitant, ambiţios şi inedit proiect al stagiunii actuale", după cum anunţă instituţia de cultură.

Piesa îi aparţine dramaturgului José Rivera, un renumit scenarist de la Hollywood. Joacă, având dificila sarcină să electrizeze publicul cu încărcătură emoţională, Elena Anghel, Radu Horghidan şi Răzvan Clopoţel. Regia îi aparţine lui Adi Iclenzan, de la Compania "Tompa Miklós" din Târgu Mureş, premiat în 2014 în festivalul gălăţean. regizorul a mai montat la Galaţi şi piesa "Metoda".

"Tectonica norilor" nu este un text oarecare. Deşi Rivera propune spaţii de reprezentare aparent convenţionale - sufragerie sau staţie de autobuz - personajele trăiesc totuşi în realitatea lor interioară, pe care o exprimă într-un discurs aparent hipnotic, invitând la explorarea unei lumi proprii, în care elementele reale punctează visul, apoi recad în spaţiu-timp, ca într-un perpetum. Sunt o sumedenie de monoloage în piesa lui Rivera; dialogul este folosit de autor pentru a fixa o situaţie, dar "carnea" personajelor nu se reliefează din acţiuni, ci mai mult din introspecţie şi povestiri. Celestina Del Sol şi fraţii de la Luna se întâlnesc fără a se întâlni vreodată, asemenea soarelui şi lunii. Ea: angelică, infantilă, etern gravidă, aşadar inaccesibilă, flămândă de sex, versată în emoţii şi expertă în dragoste, părăsită şi în căutarea bărbatului care-a însămânţat-o, e o forţă a naturii, un personaj arhetipal, magic. Bărbaţii, mult mai concreţi, mai neajutoraţi, constructori de case şi dornici de familii, sfârşesc pierduţi în timpul prin care ea navighează indiferent, nonşalant.

Citit 2247 ori Ultima modificare Duminică, 13 Mai 2018 18:16

1 comentariu

 • postat de Eugen
  Miercuri, 16 Mai 2018 07:10
  5.13.243.***
  Nu va suparati se monteaza:
  - scenariul (actul cultural imaginat / creat de un scenarist)
  sau
  - scenaristul (persoana care a imaginat / creat un scenariu)???
  Mie imi da cu virgula ...
  0
  1
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.