Zuzu Caratănase şi Ovidiu Ionescu şi-au serbat ziua la vernisaj
Foto: Badsarab Păltănea

Zuzu Caratănase şi Ovidiu Ionescu şi-au serbat ziua la vernisaj
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În sfârşit, pe troleibuzele Transurb a început să se anunţe staţia din Centru drept "Galeria de Artă"! Era şi firesc, după ce acest sediu expoziţional al Filialei Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) este vizibil chiar şi din... Capitală! Au spus deja mai mulţi reprezentanţi din conducerea pe ţară a breslei: Galaţiul plasticienilor "bate" aproape tot ce mişcă în ţară în materie de măiestrie!

Iată de ce mi se pare simbolic faptul că doi mari plasticieni români, re/cunoscuţi şi în străinătate, s-au decis să-şi serbezeze ziua - şi vernisajul - tocmai aici, la galeria gălăţeană: graficianul Răzvan Constantin Caratănase - mai pe scurt şi mai cu drag "Zuzu", căci nu poţi să nu îndrăgeşti personajul de îndată ce îl vezi! - şi ceramistul lucrărilor mari (şi, îndemnat de prietenul Zuzu, chiar uriaşe) Ovidiu Ionescu, sosiţi de la Bucureşti ca să deschidă expoziţia-duet intitulată "Ex aequo". Nu degeaba lucrările lui Zuzu sunt extraordinar de monumentale - monumentalitatea lor face ca şi sala de expoziţie, de dimensiuni mai degrabă modeste, să pară acum de-a dreptul uriaşă (ca să intre în atelier, suportul din lemn al unei lucrări a fost tăiat în două!), observa cineva la vernisaj.

Născut chiar pe 14 mai (ziua vernisajului!) 1985, la Tulcea, Zuzu este socotit "liderul generaţiei sale". Artistul ne obişnuise deja cu gravurile sale în lemn de mari dimensiuni, acum însă evocă haşurările fine ale gravurilor în pictura sa pe lemn. Vicepreşedinte pe ţară al UAP, profesor-invitat în şapte universităţi şi academii din Belgia, Italia etc., cu lucrări în colecţii din lume, cu înalte distincţii internaţionale - peste 60 de premii în Franţa, Japonia, Italia etc., membru al unor prestigioase asociaţii internaţionale de gravură - din Franţa şi Ungaria, el a acumulat 33 de expoziţii personale în Germania, Italia, Austria, Israel, China, Bulgaria, Republica Moldova, România şi a participat la peste 300 de expoziţii de grup în alte vestite ţări care au mai rămas neamintite aici, inclusiv Franţa şi Japonia.

Ovidiu Ionescu, unul dintre cei mai importanţi ceramişti români, cu vreo 30 de premii, medalii şi alte distincţii în ţară sau în Japonia, care urma să-şi serbeze "legal" ziua abia pe 17 (e născut în 1965, la Bucureşti), a legat o strânsă prietenie cu Zuzu, cei doi întrecându-se prieteneşte în artă, graficianul invitându-l acum la Galaţi, unde ne promisese, la un alt vernisaj, că va veni să-şi facă ziua. Şi s-a ţinut de cuvânt!

Sî ni credeţi pe cuvânt (pardon, m-am lăsat poate influenţat de marii… sâni din ceramică agăţaţi pe stative de modelatorul Ovidiu Ionescu, care au sunat muzical ori de câte ori cineva atingea cu pălăria vreunul…), a fost lume peste lume la vernisaj: plasticieni în vogă la Galaţi ori Brăila, studenţi şi elevi la Artă, profesori, fotografi, colecţionari, managerul Muzeului de Artă Vizuală, şeful Comisiei de Cultură a Consiliului Local etc. Au vorbit cu căldură prieteni cu expozanţii, mentorul graficianului - profesor şi plastician african de o viaţă la Tulcea, fostul director al muzeului de artă de acolo, Ibrahima Keita, precum şi artista în tapiserie, profesor Daniela Frumuşeanu, conferenţiar universitar la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Curatorul expoziţiei este Gigi Miron.

Citit 1864 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Mai 2018 00:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.