Dacă e joi, e documentar la Muzeul de Artă Vizuală

Dacă e joi, e documentar la Muzeul de Artă Vizuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

"Bestia e încă vie" (Bulgaria - Marea Britanie, 2016), regia Mina Mileva şi Vesela Kazakova, este documentarul care va rula în cadrul programului KineDok, astăzi, începând cu ora 18,00,  la Muzeul de Artă Vizuală.

Filmul începe cu dosarul secret al poliţiei, despre bunicul unei tinere de naţionalitate bulgară. Acesta, simpatizând cu socialiştii bulgari în anii 1920, după ce a văzut prejudiciul cauzat de Partidul Comunist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a alăturat mişcării de rezistenţă anticomunistă Goryani, din munţii bulgari. Folosind secvenţe animate, fotografie temporizată şi un dialog fictiv, utilizând dublaj de voce, între tânără şi bunicul ei decedat, "Bestia e încă vie" arată cum generaţiile tinere continuă să redescopere ideologia comunistă în contextul politicienilor discreditaţi şi al foştilor agenţi ai poliţiei secrete. Atitudinea tinerei faţă de alternativa politică la capitalism devine din ce în ce mai complexă odată cu călătoria în Cuba, unde participă la o discuţie de grup cu filozoful şi comunistul sloven Slavoj Zizek.

Duoul dinamic Mina Mileva - Vesela Kazakova a creat prin intermediul filmelor sale un val puternic de activism politic. Documentarul lor precedent - "Unchiul Tony, Trei Proşti şi Serviciile Secrete", câştigător a 11 premii internaţionale - a provocat controverse majore în Bulgaria. Mina Mileva a absolvit Regie de film de animaţie la Sofia Film Academy şi la "La Cambre" Bruxelles. A intrat în industria britanică de animaţie în 1996. Vesela Kazakova e o actriţă cu un palmares bogat, care a produs piese de teatru şi filme de scurt metraj.

Citit 841 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2018 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.