Un spectacol ca un meniu perfect şi invitaţi de la Bârlad

Un spectacol ca un meniu perfect şi invitaţi de la Bârlad
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Familia, cu bune şi rele, ar fi tema pe care o  au în comun cele două  spectacole programate să se desfăşoare în acest sfârşit de săptămână la Teatrul Dramatic "Fani Tardini": "Puşlamaua de la etajul 13" şi "Tache, Ianche şi Cadîr", invitat de la Teatrul "V. I. Popa" din Bârlad.

"Puşlamaua de la etajul 13" se va juca sâmbătă, 26 mai, de la ora 19,00. Spectacolul lui Vili Perveli Nikolov, după textul lui Mircea M. Ionescu, este un spaţiu al oscilării continue între viaţă şi moarte a unei adolescente, care, prinsă între divorţul părinţilor, îşi caută fărâma de speranţă. Măcinată de lipsa iubirii şi de tot ce presupune ea, Linda caută scăparea în tenis, dar până şi aici terenul este instabil. Fără bani, dar şi purtând povara etichetei pe care i-a  pus-o tatăl său când i-a spus că nu ar avea talent, luptă pentru a rămâne agăţată de vis şi pentru a se salva prin el. Fără înflorituri metafizice, "Puşlamaua de la etajul 13" este un spectacol cu replici simple şi directe despre o problematică de o brutală realitate a societăţii actuale şi a modului în care se mişcă un adolescent în lume. Abordează problema migraţiei românilor şi implicit responsabilitatea ce cade pe umerii copiilor lăsaţi acasă, lipsa modelelor în şcoală şi a tactului psihopedagogic, ori, pur şi simplu, nevoia fiecărui adolescent de a supravieţui sentimentului singurătăţii. "Puşlamaua" Linda reuşeşte, în final, să se salveze prin tenis.
Spectacolul beneficiază de o distribuţie extraordinară, din care fac parte actorii: Petronela Buda, Veronica Păpuşă, Dan Căpăţînă, Gheorghe V. Gheorghe, Svetlana Friptu, Aureliu Bâtcă, Ana Maria Ciucanu şi Gheorghe Breabăn.

În toamna anului 2011, textul lui Mircea Ionescu a câştigat Premiul I la Concursul de dramaturgie românească, în cadrul Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi.

În rolul adolescentei Linda joacă foarte credibil Petronela Buda, care spunea, în urmă cu câţiva ani, la premieră: ""Puşlamaua" e un spectacol complet, are de toate: haz, durere, lacrimi, teamă, spaimă, amintire, bucurie. E ca şi cum te-ai duce la restaurant şi ai avea meniul perfect!".

Duminică, 27 mai, de la ora 19,00, Teatrul "V. I. Popa" din Bârlad vine la Galaţi cu piesa care l-a făcut celebru pe dramaturgul  al  cărui nume îl poartă instiituţia de cultură, "Tache, Ianche şi Cadîr".

Citit 979 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Mai 2018 23:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.